خانه » پیشنهاد سردبیر » ۱۱ کشور در معرض فرارمغزها در سال ۲۰۱۵

۱۱ کشور در معرض فرارمغزها در سال ۲۰۱۵

شنبه ۱ آبان ۹۵ شماره ۴۴۴

گروه ترجمه-روشنک مشتاق

وقتی صحبت از فرار سرمایه انسانی می شود، انتظار می رود که لیستی از چند کشور درحال توسعه به ما داده شود که در آن ها این پدیده رخ می دهد، کشورهایی که به اصطلاح جهان سومی نامیده می شوند اما برخلاف تصور رایج در بین ۱۱ کشوری که بیشترین فرار مغزها در آن ها اتفاق می افتد نام کشور انگلیس به چشم می خورد و این لیست نشان می دهد که حتی ثروتمندترین کشورها نیز از این پدیده در امان نیستند. اتحادیه اروپا،مجموعه ای از توسعه یافته ترین کشورهای جهان، در حال تجربه از دست دادن و تخلیه کارگران ماهر خود و مهاجرت این متخصصان به ایالت متحده امریکاست. از یک طرف اتحادیه اروپا شاهد از دست دادن نیروهای متخصص خود است و از طرف دیگر کارگران غیرماهر از شمال آفریقا، اروپای میانه و شرقی به این مناطق مهاجرت می کنند. مهاجرت از هند به نقطه ای رسیده است که اروپاییان درصدد اتخاذ سیاستی همانند اخذ کارت اقامت و کارت سبز در کشورهای عضو اتحادیه اروپا هستند تا از این هجوم بی رویه نیروهای غیر متخصص جلوگیری کنند و در عوض پذیرای نیروهای ماهر به کشورهایشان باشند.مشکلاتی که جوامع فقیر با آنها دست و پنجه نرم می کنند با فرار مغزها بسیار بیشتر می شود. این کشورها توانایی جایگزینی نیروهای متخصص را ندارند و با مهاجرت نیروهای متخصص وضعیت اقتصادی کشورهای مبدا بدتر می شود و دیگر نیروهای ماهر نیز علاقمند به ترک کشور می شوند. این پدیده یک چشم انداز تیره و تار را برای کشورهایی که در معرض آن هستند ایجاد می کند.
۱۱٫ انگلستان
در ۱۰ سال گذشته، بیش از ۱٫۱ میلیون نفر با مدارک دانشگاهی انگلستان را ترک کرده اند. هر چند که این کشور در بین کشورهای اتحادیه اروپا بیشترین فرار مغزها را داشته است اما حجم زیاد مهاجرت افراد متخصص و ماهر به این کشور تا کنون نتوانسته به اقتصاد این کشور آسیب جدی وارد کند.
۱۰٫مالزی
مالزی با مشکلات رو به رشدی به دلیل فرار مغزها مواجه است و بیشتر متخصصان این کشور به سنگاپور که پرداخت بیشتری به آنها می دهند مهاجرت می کنند.
۹٫جامائیکا
این کشور در منطقه کارائیب، بیشترین فرار مغز را داشته است. شاید این کشور همانند بهشتی برای دیگر کشورها باشد اما عدم توجه به نیروهای نخبه موجب رانده شدن آنها از این کشور می شود.
۸٫مکزیک
مهاجرت مکزیکی ها به یک موضوع اساسی در هر دوره انتخابات ریاست جمهوری امریکا تبـــدیل می شود. هرچند اکثر مهاجران کارگران غیر ماهر و فصلی هستند اما در چند سال گذشته تعداد زیادی از مکزیکی ها با تحصیلات عالی در حال خروج از کشورشان هستند.
۷٫چین
در سال ۲۰۰۹ حدود ۴۲۱ هزار دانشجوی چینی برای ادامه تحصیل تصمیم به خروج از کشور گرفتند که متاسفانه در این کشور نیز بسیاری از دانشجویان بعد از اتمام تحصیلات تکمیلی خود به کشور باز نگشتند.
۶٫ایران
گزارش ها بر روی فرار مغزها در ایران نشان می دهد که سالانه ۱۵۰ هزار تحصیلکرده و نیروی متخصص از ایران خارج می شود و حدود ۴ میلیون ایرانی در خارج از مرزها زندگی می کنند. این امر موجب شده ایران در بین کشورهایی که فرار مغزها را تجربه می کنند در سال ۲۰۱۵ میلادی رتبه ششم را کسب کند.
۵٫یونان
از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ حدود ۳۵۰ هزار تحصیلکرده یونانی کشورشان را ترک کرده اند که ۳۵ هزار نفر از آنها پزشک، هستند که به کشور آلمان مهاجرت کرده اند و از سال ۲۰۰۸ زنگ خطر فرار مغزها در این کشور به صدا درآمده است.
۴٫هند
ده درصد از ویزای اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۰ میلادی به محققان هندی داده شد و یک سوم نیروی مهارت دیده این کشور دارای ویزای اروپا هستند. اما در هند نکته جالب توجه این است که بسیاری از افرادی که برای تحصیل به اروپا می روند برای ادامه زندگی و یافتن شغل به هنــــد بــاز می گردند و هند از جمله کشورهایی است که توانسته نیروهای نخبه خود را بازگرداند.
۳٫ کنیا
با وجود اقتصاد قوی در افریقای مرکزی و شرقی ، این کشور در رده فقیرترین کشورهای جهان است و تنها ۳۰ درصد از دانشجویان کنیایی بعد از پایان تحصیلات به خانه بازمی گردند.
۲٫نیجریه
حدود ۲ میلیون نیجریه ای در سال ۲۰۱۵ فقط در امریکا زندگی می کنند که ۳۰ هزار نفر از آنها مدرک دانشگاهی دارند. جنگ داخلی در این کشور موجب شده که بسیاری از افراد تحصیلکرده آن کشور را برای همیشه ترک کنند.
۱٫اتیوپی
در ۱۰ سال گذشته حدود ۷۵ درصد از کارگران ماهر و متخصص این کشور را ترک کرده اند.این کشور رتبه نخست را در لیست فرار مغزها در سال ۲۰۱۵ کسب کرده است و این کشور با فقدان نیروی متخصص روبه روست

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.