خانه » پیشنهاد سردبیر » چالش فروش

چالش فروش

شنبه ۹ اسفند ۱۳۹۹ شماره ۱۳۹۲

گفتگو با معاون صنایع دستی اداره کل میراث‌فرهنگی استان
پیرامون مشکلات تولیدکنندگان صنایع دستی در روزهای کرونایی

چالش فروش

زهرا مدنی

با شیوع کرونا رشد مشاغل در حوزه صنایع دستی در استان رو به افول گذاشته، تامین مواد اولیه رشته های مختلف صنایع دستی که از خارج از کشور وارد می شد، به دلیل نوسانات ارزی و افزایش بی رویه قیمت ها همواره یکی از مشکلات تولیدکننده های این حوزه در سال های اخیر بوده که حال با شیوع کرونا و عدم برگزاری نمایشگاه ها و بازارچه های صنایع دستی معضلات ارائه و فروش محصول نیز به آن اضافه شده در این بین کارگاه های کوچک که هم از لحاظ مالی قدرت کافی نداشته اند و هم برای عرضه محصولات خود به طور اینترنتی هم نتوانسته اند موفق عمل کنند بیش از همه آسیب خورده اند در این بین نقش مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بسیار پررنگ است تا با مدیریت درست، پیاده سازی ایده و خلاقیت طوری برنامه‌ریزی کنند که مشاغل این حوزه با تعطیلی گسترده مواجه نشود. وقایع استان در گفتگو با قاسم کاظمی معاون صنایع دستی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی و مجید فیروز یکی از هنرمندان حوزه صنایع دستی به بررسی مشکلات تولیدکنندگان این صنایع در استان و ارائه راهکار در این خصوص پرداخته است.
قاسم کاظمی معاون صنایع دستی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی در گفتگو با وقایع استان گفت: امسال برگزاری بازارچه های صنایع دستی و فضاهای خوشامدگویی در مبادی ورودی شهرها در نوروز چون گذشته نبوده و این امر مشروط به تصمیم گیری های ستاد کرونا است، اگر مجوز برگزاری نمایشگاه یا بازارچه‌های موقت صنایع دستی و حوزه گردشگری تحت عنوان نوروزگاه ها از طرف این ستاد صادر شود ما هم با افتخار در خدمت هنرمندان و همچنین میهمانان نوروزی هستیم، اما با توجه به شرایط موجود و نارنجی شدن وضعیت بعضی از شهرستان‌ها احتمالا چنین امکانی وجود نداشته باشد، به هر حال در این مورد ما تابع مقررات و تصمیمات ستاد کرونا در استان و شهرستان‌ها هستیم.
وی افزود: از تاریخ شیوع کرونا در بهمن سال ۹۸ تاکنون هم وزارتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و هم اداره کل میراث فرهنگی در سطح استان‌ها در سراسر کشور برای ایجاد بازارچه های اینترنتی و استفاده از فضای مجازی تدابیری را اندیشیدند.
کاظمی تصریح کرد: این روزها بهترین فرصت برای استفاده از ظرفیت های فضای مجازی است، خیلی از هنرمندان در سطح استان مرکزی و شهر اراک توانستند وارد فضای مجازی شوند و در فضاهای متعدد اعم از تلگرام، اینستاگرام، واتس آپ و غیره به معرفی کارهای خود بپردازند.
معاون صنایع دستی، اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی افزود: خوشبختانه این هنرمندان فروش خوبی هم در داخل و هم در خارج کشور داشته اند، برای مثال یکی از هنرمندان فعال شهر اراک در رشته صنایع دستی چرمی با استفاده از همین فضای مجازی در کشورهای انگلستان و پاکستان برای کارهای خود بازار فروش ایجاد کرده است.
وی گفت: از طرف وزارتخانه نمایشگاه سراسری مجازی ترتیب داده شده و هنرمندان دارای کارت صنایع دستی می توانند در سایت tafrihati ثبت نام کنند و کارهای خود را ارائه بدهند و به صورت فروش مجازی و آنلاین شروع به فروش محصولات خود کنند تا زمانی که با بهبود شرایط بتوانیم مجدد نمایشگاه‌ها را چون گذشته برگزار کنیم.
معاون صنایع دستی، اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی در خصوص آسیب دیدن کارگاه های صنایع دستی از کرونا اظهار کرد: در متضرر شدن از شرایط کرونا هیچ تفاوتی بین رشته ها نیست چرا که ویژگی‌ مشترک صنایع دستی استفاده از مواد اولیه بومی است و تمامی هنرمندان در تهیه مواد اولیه مشکلی ندارند و از مواد اولیه بومی استفاده می‌کنند و تمام حوزه های صنایع دستی در قسمت فروش محصولات خود به مشکل برخورده اند.
وی افزود: اما در استان مرکزی صنایعی چون زیرانداز های سنتی، صنایع قلمزنی، آثار فلزی، آثار چوبی، رودوزی های سنتی و سفال جزو اولویت‌ها هستند و برای مثال در این استان به ندرت هنرمندان در رشته هایی چون حصیربافی فعالیت می کنند اما این رشته از صنایع دستی بیشتر در استان های جنوبی کشور مرسوم بوده و رواج دارد، بنابراین رشته های صنایع دستی مرسوم در استان ما در تولید محصولات خود مشکلی نداشته و تولیدات این کارگاه ها کاهش نیافته است تنها مشکل موجود در بخش به فروش رساندن این صنایع بوده است که استفاده از همین فضای مجازی در این شرایط تنها راهکار قابل ارائه برای این مشکل است.
کاظمی تصریح کرد: البته تسهیلات کم بهره و همچنین کمک بلاعوض در دستور کار وزارتخانه و اداره کل استان ها قرار گرفته است.
وی در خصوص تسهیلات ارائه شده گفت: حدود ۸۰۰ میلیون به ۷۶ هنرمندی که برای گرفتن تسهیلات کم‌بهره معرفی شده بودند ارائه شده است علاوه بر این حدود ۱۵۲میلیون تومان هم کمک بلاعوض از ابتدای سال تا کنون به هنرمندانی که توانایی تولید انبوه داشتند و بیشتر از روزهای کرونایی و شرایط حاضر متضرر شدند، تعلق گرفته است.
مجید فیروز یکی از هنرمندان استان که از ۲۸ سال پیش در کار صنایع دستی و چوب مشغول به فعالیت است در این باره به خبرنگار وقایع استان گفت: در دوران کرونا تخریب کاری ما خیلی بالا بودو به طور کلی در این مدت دچار معضلات زیادی شده ایم، کارگاه من با بیش از ده نفر نیروی کاری در حال حاضر به نقطه ای رسیده است که با یک یا دو نفر نیرو کار می کنیم و تولیدات خود را ارائه می دهیم.
این هنرمند استان اظهار کرد: بالاخره شیوع این بیماری در میزان فروش تولیدات صنایع دستی تاثیرات زیادی داشته برای مثال در گذشته اگر سفارش کار می آمد به دلیل اینکه نفرات زیادی در کارگاه مشغول به کار بودند می توانستیم بهتر کار کنیم و تولیدات بیشتر و در نتیجه فروش بیشتری هم داشتیم.
وی افزود:اما بهتراست بگویم کرونا یک بحث هست و بالا بودن قیمت مواد اولیه بحث دیگری است که خیلی شرایط را برای همه تولید کنندگان بد کرده است، متاسفانه امروز کارهای هنری جزو اولویت های مردم نیست. در واقع ما مشتری های خود را داریم ولی واقعا در این شرایط کار صنایع دستی با این همه زحمت هیچ سودی برای تولیدکننده نخواهد داشت.
وی در خصوص ارائه تسهیلات حمایتی به هنرمندان حوزه صنایع دستی گفت: من در طول ۲۸ سال کارم و بهتر است بگویم از سال ۱۳۸۱ که فعالیت حرفه ای ام رقم خورده هنوز نتوانستم حتی یک ریال به عنوان تسهیلات بگیرم علتش هم شرایط سختی است که بانک ها برای ارائه این تسهیلات در نظر می گیرند، که می توان گفت این مساله بی احترامی به هنر و هنرمند محسوب می شود.امیدوارم روزی هنر در جایگاه واقعی خودش بایستد و بتوانیم بی دغدغه محصولات خود را تولید و مثل گذشته به تمام دنیا صادر کنیم.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.