خانه » جدیدترین » جبـران کسری بودجـه کشور با فروش پالایشگاه شازند

جبـران کسری بودجـه کشور با فروش پالایشگاه شازند

شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۰  شماره ۱۵۰۵

جبـران کسری بودجـه کشور با فروش پالایشگاه شازند

حسین معافی

فعال اجتماعی

حسین قربانزاده رئیس سازمان خصوصی سازی با اشاره به تدبیر وزارت امور اقتصادی و دارایی برای فروش اموال مازاد دولت به منظور جبران کسری بودجه در روزهای گذشته اعلام می دارد که سازمان خصوصی سازی نیز در این رابطه، عمل به تکالیف بودجه سال ۱۴۰۰ را در اولویت قرار داده و بزودی از طریق فروش سهام این دارایی‌های مازاد را عرضه خواهد کرد به طور مثال طی ماه جاری سهام پالایشگاه شازند در بازار بورس عرضه خواهد شد.
لازم به ذکر است به غیر از پالایشگاه شازند برخی دیگر از پالایشگاه ها و شرکت های دولتی دیگر نیز مانند پالایش نفت آبادان، پالایش نفت خوزستان و ماشین سازی تبریز جزء لیست واگذاری های سازمان خصوصی سازی در سال ۱۴۰۰ هستند.
تمام محصولات تولیدی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، دارای استاندارد روز دنیا (یورو ۴ و یورو۵) است. در سال گذشته این پالایشگاه، به عنوان تنها پالایشگاه کشور موفق به تولید محصولات خاصی چون نرمال هگزان و نرمان پنتان شده است که نیاز کشور به واردات را برطرف کرده است. تولید این دو محصول مانع خروج سالانه ۳۰ میلیون دلار ارز از کشور شده و حتی امکان صادرات نیز فراهم شده است و سالانه ۴۵ میلیون دلار ارزآوری برای کشور خواهد داشت.
همانطور که می دانیم یکی از محصولات آلاینده در پالایشگاه های کشور، گوگرد است که در راستای استاندارد بودن و ارتقای کیفیت محصولات، در گذشته روزانه حدود ۴۰ تا ۵۰ تن تولید گوگرد در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند انجام می گرفت، اما امروز این استخراج گوگرد از محصولات به حدود ۴۵۰ تن در روز رسیده است. پالایشگاه شازند از نظر میزان تولید خوراک در کشور رتبه چهارم را داراست و با تولید ۲۵ درصد بنزین مورد نیاز کشور، جایگاه اول در میان پالایشگاه های کشور را به خود اختصاص داده است، همچنین در تولید نفت کوره (مازوت) رتبه اول در اختیار این مجموعه صنعتی است. جالب است که جهت واگذاری این مجتمع بزرگ و حیاتی، قیمت ۲۱۱ هزار میلیارد تومان تعیین شده است که باید چگونگی کشف این قیمت توسط کارشناسان و متخصصین به صورت واضح و شفاف به مردم و مسئولین اعلام شود.
نکته قابل تأمل اینجاست که سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در اظهار نظرهای مختلف، از لزوم متوقف شدن واگذاری ها تا زمان ارزیابی نتایج خصوصی سازی سال های گذشته و انجام اصلاحات ضروری سخن گفته بود ولی انگار قراراست که اشتباهات خصوصی سازی در سال های گذشته دوباره در مورد پالایشگاه شازند نیز تکرار شود و مشکلاتی را برای مردم، دولت، مسئولین و به ویژه تولید داخلی کشور به وجود آورد.
هنوز چالش ها و مشکلات واگذاری برخی از شرکت ها و کارخانجات بزرگ کشور مرتفع نشده و تاکنون ارزیابی ها و اصلاحات لازم در این خصوص صورت نگرفته است.
نتایج تلخ و ناگوار خصوصی سازی و واگذاری ها در سال های گذشته و عدم ارزیابی های دقیق و کارشناسی آنها نشان می دهد که نباید اجازه دهیم بدون تأمل و نظرات کارشناسی دقیق، پیشرفته ترین پالایشگاه نفت ایران دچار بحران شود و آسیب های فراوانی را به تولید کشور و مردم منطقه وارد کند.
در سال های گذشته نیز بحث واگذاری پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند مطرح بود که با مخالفت شدید امام جمعه اراک، نمایندگان مجلس، استاندار، مردم و مسئولین مواجه شد. امید است که قبل از این واگذاری ها علاوه براصلاح ایرادات قبلی و کسب تجربه از واگذاری های گذشته و بازنگری قانونی آن با مسئولین محلی و استانی نیز مشورت شود و خواست و دیدگاه های آنان مورد بررسی قرار گیرد تا مانع از بروز مشکلات و چالش های احتمالی شود.

 

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.