خانه » پیشنهاد سردبیر » اراک، شهر بی دفاع

اراک، شهر بی دفاع

پنجشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۹ شماره ۱۳۷۲

اعلام جرم علیه نیروگاه به دلیل آلودگی محیط زیست توسط ائتلاف داوطلبان زیست بوم استان مرکزی

اراک، شهر بی دفاع

سمن های زیست محیطی استان مرکزی علیه نیروگاه شازند اعلام جرم کردند. یک فعال زیست محیطی معتقد است که نیروگاه شازند با نوع سوخت خود، به تنهایی شهر اراک را از لحاظ میزان روزهای آلاینده به آمار سال گذشته بازگردانده است.
حمید اخوان می افزاید: طبق ماده ۱۲ قانون هوای پاک، سه تکلیف برای صنعت مشخص شده است. صنعت باید رفع آلایندگی کند، فرآیند تولید را تغییر دهد و در مرحله سوم و ادامه آلودگی، تعطیل شود. با گذشت سه سال از این قانون، نیروگاه حرارتی شازند کدامیک از این سه تکلیف را انجــــام داده است؟ سمن های زیست محیطی استان مرکزی نامه اعلام جرم علیه نیروگاه را براساس ماده ۶۶ قانون آیین دادرسی کیفری در حالی تهیه کردند که خروجی دی اکسید گوگرد و ناکس از نیروگاه فراتر از حد مجاز است، نیروگاه مکلف به رفع آلودگی بوده که اینکار را انجام نداده و براساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، تخریب محیط زیست و تهدید سلامت عمومی جرم است که سمن ها بر این اساس علیه نیروگاه اعلام جرم کردند.
وی بیان کرد: سایت نیروگاه حرارتی شازند اعلام کرده است که درسال ۱۳۹۸، با وجود تعطیلی دو واحد در زمستان توانسته بیش از ۲۰ درصد تعهدی که داشته برق تولید کند، پس به نظر می رسد که تعطیلی مانعی برای کاهش تولید این واحد نیست، سال ۹۹ اعلام کرده اند که تا انتهای تیرماه با ظرفیت ۱۲۲۰ مگاوات در ساعت تولید برق، رکورد شکنی داشته اند و در سال ۹۷ هم که نیروگاه برتر در تولید برق شناخته شده است. ۲۶ آبانماه ۹۷، مصاحبه از فرهاد شبیهی مدیرعامل شرکت برق منطقه ای باختر منتشر شد مبنی بر اینکه حتی اگر نیروگاه تولید هم نداشته باشد، ما با کمبود برق مواجه نخواهیم شد. در سال ۹۷ برای استفاده نیروگاه از مازوت برای دو روز، جنجالی در استان به پا شد و اعلام شد که مسئولان باید پاسخگو باشند، اما در سال جاری نیروگاه چند هفته است که مشغول مازوت سوزی است و فقط به همدیگر نگــاه می کنیم. طبق اعلام پالایشگاه شازند، روزانه ۲۴ هزار و ۱۰ مترمکعب مازوت در این واحد تولید می شود و در واقع مصوبه استفاده نیروگاه از دو میلیون لیتر سوخت مازوت در نیروگاه، تنها به کمک پالایشگاه آمده است.
اخوان با تاکید بر اینکه صحبت های قبل با صحبت های این روزها متناقض است، گفت: خواهش می کنم حقیقت را به مردم بگویید، وضعیت به گونه ای نیست که خاموشی را در مقابل سلامت مردم قرار دهید، لازم است که نیروگاه مصرف مازوت را متوقف کند، نباید از مصوبات موجود تفسیر غیرقانونی داشت به همین دلیل علیه نیروگاه اعلام جرم می کنیم و امیدواریم که رسیدگی شود.
این فعال محیط زیست اظهار کرد: متاسفانه با توجه به تناقضات موجود در صحبت ها و رفتارها، نمی توانیم مردم را به سمت صرفه جویی سوق دهیم، چون مردم تقصیر را جای دیگر می بینند، اگر این همدلی را در بین مسئولان دیدیم قطعا مردم را به کاهش مصرف توصیه می کنیم.
متن نامه سمن های استان به دادستان را در زیــر می خوانید:
دادستان محترم عمومی و انقلاب مرکز استان مرکزی
جناب آقای دکتر قاسمی
با سلام
همان‌گونه که مستحضرید نیروگاه شازند مدتی است علی‌رغم مصوبات بالادستی و وعده‌های داده‌شده به شهروندان، مجدداً در حال سوزاندن مازوت بوده و بدین‌وسیله سلامت شهروندان را در معرض خطر قرار داده است. ضمن تقدیر و سپاس از بازخورد مثبت جنابعالی به مطالبات قبلی ائتلاف زیست‌بوم در این خصوص و پیگیری موضوع از دادستان محترم کل کشور، ازآنجاکه در جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک در تاریخ ۴ دی ۱۳۹۹ مصوب شد که نیروگاه مجاز است روزانه تا ۲ میلیون لیتر مازوت را مصرف نماید که این مصوبه باکمی تفاوت در مقدار در جلسه ۲۰ دی نیز تمدید شد، مستند به موارد زیر عدم تطابق آن مصوبه با قوانین و مقررات را اعلام می‌داریم:
-۱ به تأیید مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان در جلسه مذکور و نیز تأکید چندین‌باره پیش از آن‌که در رسانه‌های رسمی نیز ثبت‌شده است، نیروگاه فاقد فیلتراسیون لازم جهت جلوگیری از انتشار آلودگی‌های ناشی از سوخت مازوت است.
-۲ مطابق اعلام رسمی مدیرکل محترم محیط‌زیست استان در جلسات مذکور، بنا بر آخرین سنجش انجام‌شده از خروجی‌های نیروگاه، میزان دی‌اکسید گوگرد سه الی چهار برابر حد مجاز استاندارد است.
-۳ به‌موجب ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، آلودگی محیط‌زیست (که در اینجا سوزاندن مازوت و تولید آلاینده‌های مختلف خصوصاً دی‌اکسید گوگرد بیش‌ازحد مجاز است) ممنوع است.
-۴ به‌موجب ماده ۱۲ قانون هوای پاک اداره کل محیط‌زیست موظف است کلیه مراکز صنعتی که آلودگی آن‌ها بیش‌ازحد مجاز است را یا به رفع آلودگی و یا به تغییر فرآیند تولید و یا تعطیلی الزام کند که در این خصوص مشخص نیست که چرا باگذشت بیش از ۳ سال از ابلاغ این قانون هنوز گزینه رفع آلودگی ( نصب فیلتراسیون) انجام‌نشده و جای تعجب است که در این شرایط به‌جای تأکید بر شق دوم این ماده‌قانونی و الزام نیروگاه به تغیر فرآیند تولید با استفاده از سوخت گاز که دارای آلایندگی به‌مراتب کمتری است، در کارگروه مجوز به گزینه فرآیند تولید با سوخت مازوت با آلایندگی شدید و محرز آن داده می‌شود.
-۵ با توجه به پیش‌بینی‌های هواشناسی مبنی احتمال زیاد در پیش داشتن روزهای با پدیده وارونگی هوا و نتیجتاً افزایش آلودگی هوا، رسیدن به شاخص کیفیت هوا بالای ۱۵۰(ناسالم برای تمامی گروه‌ها) امری محتمل خواهد بود، لذا مطابق آیین‌نامه تبصره ۳ ماده ۳ قانون هوای پاک، مصرف سوخت مایع (مازوت) در نیروگاه چنان شرایطی ممنوع است.
-۶ به‌موجب ماده ۹ طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک مصوب هیات‌وزیران، وزارتخانه‌های نفت و نیرو موظف به تأمین گاز نیروگاه شازند هستند.
بنابراین با توجه به استنادات فوق و ازآنجاکه هیچ مقام یا کارگروه استانی و حتی یک مقام و یا وزارت خانه کشوری اجازه تصویب امری خلاف قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و نیز خلاف آیین‌نامه‌ها و تصویب‌نامه‌های هیئت‌وزیران را ندارد، مصوبه کارگروه کاهش آلودگی هوای استان و همچنین هر دستور مقام مافوق کشوری مبنی بر مصرف سوخت مازوت در نیروگاه شازند را فاقد وجاهت قانونی میدانیم ، بنابراین عمل به آن و سوزاندن هر مقدار مازوت با توجه به اثرات محرزی که بر ایجاد آلودگی هوا دارد و سنجش خروجی‌های نیروگاه توسط اداره کل محیط‌زیست و تداوم وضعیت ناسالم در شاخص کیفیت هوا در این روزها نیز مؤید این مطلب است، مصداق اقدام علیه بهداشت عمومی و تخریب محیط‌زیست بوده و براساس ظرفیت ماده ۶۶ آیین دادرسی کیفری تقاضای اعلام‌جرم ماده ۶۸۸ مجازات اسلامی بخش تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده، نسبت به عامل و آمر به انجام این عمل راداریم. همچنین تقاضا داریم مطابق با «دستورالعمل نحوه مقابله با ترک وظایف قانونی مدیران و کارمندان و پیشگیری از آن» خصوصاً ماده ۳ آن، با انجام اقدامات لازم در خصوص مسئولانی که ترک احتمالی وظایف قانونی مرتبط با این موضوع توسط آن‌ها موجب صدمه به‌سلامت و امنیت عمومی می‌شود از حقوق اساسی ملت دفاع به عمل‌آورید.
– موسسه سبز اندیشان اراک
– موسسه محافظان طبیعت سرزمین آفتاب
– موسسه بوم فناوران مرکزی
– موسسه شهروندیاران آرمان‌خواه
– موسسه دوستداران و حافظان طبیعت ساوه و زرندیه
– موسسه حمایت از گونه های جانوری استان مرکزی

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.