خانه » پیشنهاد سردبیر » «۴۰۰ سی سی» زندگی

«۴۰۰ سی سی» زندگی

دوشنبه ۳ آذر ماه ۱۳۹۹   شماره ۱۳۴۹

زیر و بم اهدای خون در روزهای کرونایی در گفتگوی وقایع استان با مدیر کل انتقال خون استان مرکزی

«۴۰۰ سی سی» زندگی

 از مردم خواهش می کنیم اهدای خون خود را به طور تدریجی در روز های آینده ادامه دهند
در این چند روز با همت مردم موفق به افزایش ذخایر خونی استان و کشور شده ایم
افرادی که به کرونا مبتلا می شوند یک ماه پس از بهبودی خود می توانند برای اهدای خون و پلاسما به سازمان انتقال خون مراجعه کنند
اهدای خون در تضعیف سیستم ایمنی بدن تاثیری ندارد 

فاطمه چاپاری

  نیاز به خون و فراورده های خونی  از نیازهای همیشگی است، به دنبال شیوع ویروس کرونا شبکه خونرسانی کشور دچار اختلالاتی گشته است به طوری که عدم آگاهی افراد از روند خون گیری و ارتباط آن با شیوع بیماری کرونا باعث نگرانی هایی در بین افراد گشته که خود از دلایل کاهش ذخایر خونی کشور در مقـاطع زمانی خاص می باشد، همچنین عدم آگاهی ازچگونگی به مصرف رساندن این فرآورده های خونی سبب مراجعه همگانی افراد برای اهدای خون به دنبال فراخوان های سازمان انتقال خون در مقطع خاصی از زمان شده است، به طوری که شبکه خونرسانی کشور در این مدت همانند یک تابع سینوسی مدام با کاهش ذخایر خونی و افزایش این ذخایر روبرو بوده است؛ این در حالی است که نیاز به خون نیازی همیشگی است و مراجعه مستمر و تدریجی افراد برای اهدای خون را می طلبد، در همین خصوص وقایع استان در جهت آگاه سازی مردم از چگونگی روند خون گیری در سازمان انتقال خون استان و رفع نگرانی ها و همچنین ابهامات در این مورد مصاحبه ای داشته با دکتر فاطمه مهدویانی مدیرکل سازمان انتقال خون استان مرکزی که مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.

خانم مهدویانی! سازمان انتقال خون پس از شیوع کرونا با کاهش ذخایر خونی مواجه شد، الان وضعیت چطور است؟
به دنبال شیوع ویروس کرونا شاهد افت ۱۲ درصدی آمار در خصوص اهدای خون در  این هشت ماه بوده ایم، این در حالیست که گاهی با کاهش درخواست خون روبرو می شدیم، در اوایل سال تا اردیبهشت ماه به دنبال توقف عمل های الکتیو مصرف خون هم کاهش یافت و در این مقطع، خیلی دچار مشکل نبودیم، اما بلاخره باید عمل ها انجام می شد، همزمان با کاهش شیوع کرونا عمل ها به حالت عادی برگشت، در همین مقطع باز مجدد مصرف خون به میزانی که در سال گذشته بود رسید و توصیه می شود مردم به تدریج برای اهدای خون مراجعه کنند.

آیا سازمان اقدام به گرفتن پلاسمای خون از افراد مبتلا به بیماری کرونا که بهبود یافته اند، کرده است؟آمار مراجعه افراد چه میزان بوده و پلاسماهای اهدا شده در جهت درمان استفاده شده است؟
افرادی که به کرونا مبتلا می شوند یک ماه پس از بهبودی خود می توانند برای اهدای خون و پلاسما به سازمان انتقال خون مراجعه کنند،به دلیل اینکه پلاسمای خون این افراد حاوی پادتن بوده و دارای آنتی بادی می باشد،این پادتن در روند بهبودی  بیماران مبتلا به کرونا موثربوده وبه بیمارستان هایی که متقاضی پلاسما باشند تحویل داده می شود،از ۱۵ اردیبهشت امسال تا هفته گذشته ۲۶۱ بهبود یافته ی کرونا که برای اهدای پلاسما به سازمان انتقال خون مراجعه کردند،که از این تعداد ۲۰۰ نفر موفق به اهدای پلاسمای خون خود شدند.

گروه خونی تاثیری در احتمال ابتلای افراد به بیماری کرونا دارد؟
تحقیقی در این زمینه در کشور ما انجام نشده است،و اگر منبعی در دیگر کشورها در این زمینه تحقیقاتی داشته ،نتایج آن خیلی ثابت شده نیست.

در بانک خون استان تحقیقاتی در خصوص عملکرد ویروس کووید-۱۹ انجام شده است؟از طرف دانشگاه علوم پزشکی و یا جهاد دانشگاهی چطور، آیا برای تحقیقات به سازمان مراجعه می شود یا خیر؟
هر سازمانی تحقیقات خود را به شکل جداگانه انجام می دهد،که ما از طرف سازمان انتقال خون در جریان آن قرار نداریم و در سازمان انتقال خون هم تحقیقاتی در دست اقدام می باشد که هنوز نتایج آن انتشار نیافته است.

بسیاری می پرسند که آیا ویروس کرونا از طریق خون انتقال می یابد؟ در همین خصوص سوالی که مطرح می باشد این است که از افرادی که برای اهدای خون مراجعه می کنند تست کرونا گرفته می شود یا خیر؟
کرونا یک بیماری تنفسی بوده و تا بحال گزارش نشده این بیماری از طریق خون منتقل شده باشد،با این حال ما دراطلاع رسانی های خود یادآور شده ایم افرادی که دچار مشکل یا بیماری تنفسی هستند،یا احساس  می کنند دارای علایم سرماخوردگی،مثل عطسه آبریزش بینی و غیره می باشند به سازمان جهت اهدای خون مراجعه نکنند،ضمن اینکه پزشکان حاضر در محل اهدای خون از مراجعان ســـوالات ویژه ای در خصوص بیماری های تنفسی می پرسند و اگر کوچکترین شکی در ابتلای فرد به بیماری کرونا احساس شود، عمل خونگیری انجام نمی شود، همچنین از بدو ورود افراد  عمل تب سنجی و ضد عفونی دست ها انجام می شود، همچنین سیستم نوبت دهی نیز پدالی بوده  که با فشار پا روی پدال و بدون دست زدن به دکمه این امر انجام پذیرد، ضمن اینکه ملافه های یک بار مصرف هم برای هر فردی مورد تعویض قرار می گیرد.

ممکن است بعضی افراد برای اهدای خون نگران این موضوع باشند که در مراجعه به سازمان انتقال خون احتمال ابتلای به کرونا وجود داشته و خطرناک باشد،آیا جای نگرانی هست ؟
در سازمان انتقال خون پروتکل های بهداشتی رعایت می شود ضمن این که انتقال خون میزبان سالم ترین افراد جامعه می باشد، چون کسانی که قصد اهدای خون دارند اگر احساس کوچکترین کسالتی داشته باشند به سازمان انتقال خون مراجعه نمی کنند، ما شاهد این موضوع هستیم که وقتی به اهدا کنندگان فراخوان می زنیم، بعضا می گویند در حال حاضر به علت بیماری آمادگی اهدای خون را ندارند و بعد از برطرف شدن این موضوع مراجعه خواهند کرد.

آیا اگر فردی یک هفته پس از اهدای خون مبتلا به ویروس کرونا شود، ممکن است سیستم ایمنی فرد در اثر اهدای خون تضعیف شده وروی بیماری و درمان  فرد تاثیر سو داشته باشد؟
خیر، اهدای خون در تضعیف سیستم ایمنی بدن تاثیری ندارد،چون تمام آنتی بادی هایی که در بدن تشکیل می شوند مدام در حال ساخته شدن هستند، ضمن اینکه حجم خونی که از مراجعان گرفته می شود ۴۰۰ سی سی می باشد یعنی یک سیزدهم کل حجم خون بدن انسان که میزان خیلی کمی بوده و تاثیری روی قوای ایمنی بدن و تضعیف آن ندارد، بنابراین افراد برای اهدای خون نگران این موضوع نباشند.

چه توصیه ای در پایان به مردم دارید؟
با توجه به این که در این چند روز با همت مردم موفق به افزایش ذخایر خونی استان و کشور شده ایم،از مردم خواهش داریم از این پس و در روزهای آینده مراجعات خود را به تدریج داشته باشند و از مراجعه همگانی خود درای کنند چرا که خون و فرآورده های خونی طول عمر محدودی دارند، اگر همه با هم در تایم خاصی برای اهدای خون مراجعه کنند،خون های اضافه را نمی توان استفاده کرد، همچنین اگر به طور ناگهان مراجعه برای اهدای خون را کاهش دهند ما با کمبود خون مواجه می شویم بنابر این ما از مردم خواهش داریم اهدای خون خود را به طور تدریجی در روز های آینده ادامه دهند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.