خانه » جدیدترین » پهلوانان سحرخیز

پهلوانان سحرخیز

پنجشنبه ۲۶ بهمن ۱۴۰۲  شماره ۱۷۹۸

مریم رسولی: ورزش زورخانه‌ای، ورزش باستانی یا ورزش پهلوانی، نام مجموعه حرکات ورزشی است که از گذشته در محلی به نام زورخانه و با ضرب مرشد انجام می‌شده است. مورخان معتقدند که در ۷۰۰ سال پیش، «پوریای‌ولی» از اهالی خوارزم، زورخانه‌ها را به شکل امروزی در آورده است. زورخانه که از ابداعات ایرانیان است از دل سنت های باستانی و پهلوانی ایرانیان سرچشمه می گیرد. زورخانه ها از قدیم و دقیقا از زمانی که حتی دنیا برنامه ای برای وجود و یا عدم ما نداشت تا الان که شاید کم فروغ تر از همیشه ولی استوار، وجود داشته است. ایرانیان از ابتدا اعتقاد داشتند که ورزشکاران رشته های زورخانه ای دارای خصایلی همچون شجاعت روحی و مردانگی زیاد و همچنین قدرت بدنی بسیار بالایی هستند و از این رو این ورزش در میان مردم بسیار محبوب بوده و البته، هست.
در زورخانه ها شخصی به نام مرشد، ترانه ها و تصنیف هایی را با موضوع جوانمردی و موضوعاتی در این حول و هوش با ضرب زورخانه ای می خوانند. بیشتر این تصنیف ها، داستان هایی درباره ی پهلوانان است که باعث برانگیختگی انگیزه در ورزشکاران است. در اراک نیز از گذشته ورزش باستانی در زورخانه متقین رایج بوده و حال ۳۴ سال است که تیم سحرخیزان صبحگاهی استان مرکزی از سال ۱۳۶۹ در این محل شروع به فعالیت کرده است، امروز به مناسبت ۳۴ امین سال فعالیت این تیم که مقارن با بازگشایی زورخانه پهلوان نوروزی(متقین سابق) بعد از بازسازی بوده است. روزنامه وقایع استان با محمد یوسفی از پیشکسوتان ورزش زورخانه ای و بنیان گذار ورزش سحرخیزان صبحگاهی استان مرکزی و سید حسن قریشی رئیس هیات ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی استان مرکزی به گفتگو پرداخته است. محمد یوسفی می گوید: تیم سحرخیزان صبحگاهی استان مرکزی سی و چهارسالگی اش را جشن گرفته است، ورزش باستانی اغلب ظهر به بعد انجام می شود اما ما از سال ۶۹ در استان تیم صبحگاهی را بنیان گذاشتیم که پیش از این بی سابقه بود. استان مرکزی باید به پهلوانان سحرخیزی که طی ۳۴ سال گذشته، ساعت ۵ صبح به زورخانه آمده و ورزش کرده اند، ببالد.
وی ادامه می دهد: این تیم همواره در زورخانه متقین که در حال حاضر به نام شادروان پهلوان حاج علی محمد نوروزی شناخته می شود، فعالیت داشته و خودم هم ۵۵ سال است که ورزش باستانی را دنبال می کنم.
این پیشکسوت صاحب زنگ، می افزاید: این زورخانه در شهر بی همتا است اما مشکلاتی داشت که خوشبختانه در بازسازی برطرف شده است. پهلوان یوسفی در پایان می گوید: تیم صبحگاهی استان در حال حاضر هیچ مشکلی ندارد اما هزینه ها اخیرا بالا رفته است و از آن جا که افراد در پرداخت آن مشکل دارند امیدوار هستیم تربیت بدنی و هیات ورزش های باستانی فکری به حال این موضوع کنند.
رئیس هیات ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی استان مرکزی می گوید: زورخانه مکانی است برای انجام ورزش باستانی که برآمده از تاریخ و فرهنگ کشور ما است و نام های متعددی هم در تاریخ داشته که از آن جمله می توان به ورزشخانه، تعلیم خانه، زورگاه، ضرب خانه، تکیه، محرابه، ذکرخانه، عبادتگاه و… اشاره کرد.
سید حسن قریشی در گفت و گو با خبرنگار وقایع استان می افزاید: زورخانه جزو تاریخ و فرهنگ کهن کشورمان است و محلی برای زورآزمایی و ورزش کشتی بوده که پهلوان پروری و منش پهلوانی را ترویج می داده است و بعد از آن به محلی برای فعالیت های اعتقادی و فرهنگی تبدیل شده که الان هم شاهد آثار آن هستیم، در همین راستا و با توجه به سیاست های ابلاغی فدراسیون ورزش های باستانی ما هم در تربیت فرهنگی ورزشی نونهالان و ترویج منش پهلوانی کار می کنیم.
وی ادامه می دهد: همان طور که گفته شد این ورزش نسبت به دیگر رشته های ورزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بین المللی کردن این ورزش مورد تایید و تاکید مقام معظم رهبری می باشد.
رئیس هیات ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی استان مرکزی اظهار می کند: ورزش باستانی در استان مرکزی در دهه سی توسط پهلوانان خود این استان آغاز شد و به دلایلی در مقطعی به مدت ۱۰ سال متوقف می شود و از سال ۴۷ بزرگان این ورزش در زورخانه متقین مجددا فعالیت شان را از سر می گیرند، این زورخانه شناسنامه شهر در ورزش های باستانی به شمار می رود و همه بزرگان این ورزش از این زورخانه خاطره دارند، در میان بنیانگذاران زورخانه می توان از شادروان پهلوان نوروزی که جدیدا زورخانه به نام ایشان مزین شده در کنار آقایان مهرجویی و حاج تقی شمسی کلاهی و دیگر بزرگان یاد کرد، این زورخانه به تازگی با اعتباری بالغ بر ۱ میلیارد تومان و طی ۴ ماه بازسازی شده است.
قریشی خاطرنشان می کند: اما به طور کلی تقریبا ۹ زورخانه فعال در اراک و در مجموع ۲۵ زورخانه در استان داریم، ۸۰۰ ورزشکار مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد۴۰۰ نفر رسما ثبت سامانه فدراسیون شده اند و بقیه هم به مرور زمان ثبت سامانه خواهند شد. وی اضافه می کند: تا کنون تیم های خیلی خوبی به رویدادهای ورزشی اعزام شده اند چرا که ورزش باستانی استان مرکزی از دهه ۷۰ به بعد از حالت سنتی به شکل حرفه ای و نوین در آمده و چندین سال سکوهای قهرمانی متعلق به استان مرکزی بوده است.
رئیس هیات ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی استان مرکزی با بیان اینکه سیاست ما در ورزش زورخانه ای تاکید بر ورزش پایه است، اشاره می کند: هیات از سال گذشته دو آکادمی رسمی فدراسیون به نام های آکادمی بانک ملی اراک و آکادمی تختی شازند تاسیس کرده که حدود ۲۰۰ دانش آموز در سنین ۷ تا ۱۳ سال در این آکادمی ها فعالیت دارند و مجوز آکادمی زورخانه پهلوان نوروزی هم به نام آکادمی مرکزی به تازگی گرفته شده است.
وی در پایان در خصوص هزینه های ورزش باستانی بیان می کند: سبک و سیاق ورزش باستانی با دیگر رشته ها فرق دارد، این ورزش درآمدزا نیست و همه هزینه هایی که به عنوان شهریه یا سردم پرداخت می شود صرف نگهداری زورخانه، تجهیزات و رفاه حال ورزشکاران می گردد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.