خانه » جدیدترین » همراه همیشگی

همراه همیشگی

یکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۸  شماره ۱۲۱۳

وقایع استان در گفتگو با مدیر بهزیستی شهرستان اراک به تشریح فعالیت های اداره بهزیستی این شهرستان پرداخت

همراه همیشگی

سولماز غنی پور

بی شک عمده ترین نهاد دولتی در جهت سامان دهی طیف آسیب پذیر جامعه، سازمان بهزیستی است. بهزیستی از چندین جهت وظایف و مسوولیت های سنگینی را عهده دار است. از سویی مسئولیت تامین رفاه خیل عظیمی از معلولان جامعه به این سازمان محول شده است و از سویی دیگر وظیفه سر و سامان دادن به وضعیت بسیاری از زنان و کودکان محروم نگه داشته شده جامعه نیز در حیطه مسئولیت های سازمان بهزیستی جای می گیرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سازمان بهزیستی کشور از ادغام سازمان های خیریه و حمایتی که در این بخش فعالیت می کردند، آغاز به کار کرد. پس از بررسی و مطالعات دکتر محمد علی فیاض بخش، سازمان بهزیستی کشور به موجب لایحه قانونی مورخ ۱۳۵۹/۴/۲۲ و در جهت تحقق مفاد اصول سوم، بیست ویکم و بیست ونهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، از ادغام ۱۶ سازمان، نهاد، موسسه و انجمن خیریه تشکیل شد تا با اتخاذ تدابیر و ارائه خدمات و حمایت های غیربیمه ای وبا تکیه بر مشارکت های مردم و همکاری نزدیک سازمان های ذی ربط در جهت گسترش خدمات توانبخشی، حمایتی، بازپروری، پیشگیری از معلولیت هــا و آسیب های اجتماعی و نیز کمک به تامین حداقل نیازهای اساسی گروه های کم درآمد اقدام نماید. در تیرماه سال ۱۳۸۳ بر اساس قانون ساختار وزارت رفاه و تامین اجتماعی، سازمان بهزیستی کشور به همراه سازمان های تامین اجتماعی و بیمه خدمات درمانی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش منفک و به زیر مجموعه وزارت رفاه وتامین اجتماعی ملحق شد. از این رو وقایع استان برای تشریح فعالیت بهزیستی شهرستان اراک با میلاد مشایخی که حدود چند ماه سابقه ریاست بهزیستی شهرستان کمیجان و تا کنون هشت ماه مسئولیت بهزیستی شهرستان اراک را بر عهده دارد و به عنوان جوان ترین مدیر استان مرکزی شناخته می شود، گفتگویی انجام داده که در ذیل از نظر می گذارنید.
مشایخی با بیان اینکه بهزیستی شهرستان اراک یکی از منحصر به فرد ترین بهزیستی های سطح کشور در حوزه شهرستان است، اظهار کرد: تفاوتی که این اداره با سایر بهزیستی شهرستان های استان مرکزی دارد این است که ۷۰ درصد از خدمات، مددجویان و وظایف سازمان بهزیستی استان مرکزی در شهرستان اراک است به عنوان مثال از حدود ۳۰ هزار معلول استان ۱۷ هزار نفر آن در شهرستان اراک هستند.
وی با اشاره به اینکه بهزیستی دارای ۱۵۰ وظیفه سازمانی است، اظهار کرد: بهزیستی به یک فرد از قبل تولدش تا پس از فوت آن می تواند از خدمات بهزیستی استفاده کند. فرد قبل از اینکه به دنیا بیاید، والدین آن می تواند از خدمات مشاوره ژنتیک بهزیستی شهرستان اراک استفاده کنند در بحث خدمات مشاوره ژنتیک یکی از بهترین برنامه های بهزیستی شهرستان اراک است، دلیل این بهترین بدین خاطر است که ما دایه پیشگیری داریم، یعنی اگر ما بتوانیم در بحث پیشگیری از معلولیت ها موفق شویم و از معلول زایی پیشگیری کنیم، خود به خود از این طرف معلولی وارد چرخه نمی شود.
مدیر بهزیستی شهرستان اراک گفت: بهزیستی شهرستان اراک در پیشگیری از معلولیت ها برنامه مهمی تحت عنوان «طرح آگاه سازی پیشگیری از معلولیت ها» را دنبال می کند که در این طرح کلیه دختران مقطع دهم و یازدهم شهرستان اراک تحت این آموزش ها قرار گرفتند و در این طرح که طرح بسیار موفقی بوده است اصول اولیه بحث بارداری و ازدواج به دختران آموزش داده شد.
مشایخی با بیان اینکه مردم سازمان بهزیستی را با معلولیت می شناسند، اظهار کرد: در بحث غربالگری ژنتیک افراد در مقطع سنی ۱۵ تا ۲۵ سال غربالگری می شوند در سال جاری ۵۴۸ نفر در شهرستان اراک تا کنون در این طرح غربالگری ژنتیک شده اند. مشاور ژنتیک که بحث بسیار مهمی است متاسفانه در استان مرکزی به غیر از شهرستان اراک هیچکدام از استان ها مرکز مشاوره ژنتیک ندارند. بهزیستی شهرستان اراک با پزشکانی که تحت نظارت این اداره در حوزه ژنتیک فعالیت می کنندتا کنون هزار و ۵۱۵ نفر از این خدمت بهزیستی شهرستان اراک استفاده کرده اند.
مدیـــر بهــزیستی شهرستان اراک تصریح کرد: علاوه بر انجام اینگونه فعالیت ها این اداره در بحث شنوایی و بینایی هم مداخله کرده است، چون حساب کردیم به عنوان مثال اگر ما بحث تنبلی چشم را در همان ابتدا یعنی زمانی که فرد در سن ۳ تا ۶ سال است برطرف کنیم، از نابینایی افراد جلوگیری کرده ایم. بسیاری از افراد که کم بینا و نابینا هستند در طرحی به نام طرح پیشگیری از تنبلی پشم (آمبلیوپی) شرکت نکرده اند و به جرات می توان گفت این طرح جز دو الی سه برنامه موفق این اداره بوده است و تا کنون ۱۵ هزار کودک ۳ تا ۶ سال در شهرستان اراک تحت خدمات این برنامه قرار گرفته اند.
وی با اشاره به طرح غربالگری شنوایی گفت: به جرات می توان گفت که بهزیستی شهرستان اراک در این طرح به آمار صد درصدی رسیده است، یعنی هر نوزادی که متولد می شود بحث غربالگری شنوایی انجام می شود و حتی تا دوران پیش از مدرسه این غربالگری ادامه دارد.
مشایخی اظهار کرد: در حـوزه پیشگیـــری از آسیب های اجتماعی بهزیستی شهرستان اراک بــرنامه ای تحت عنوان « برنامه اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد» دنبال می کند که صفر تا صد این برنامه را توسط بخش های غیر دولتی و سازمان های مردم نهاد دنبال می شود، در این برنامه ۱۵ سازمان مردم نهاد که ما به آن ها CBO می گوییم، در محیط های شهری، روستایی، مدرسه، دانشگاه، نظامی و کارگری آموزش های لازم در حوزه پیشگیری از اعتیاد را انجام می دهند.
مدیر بهزیستی شهرستان اراک ادامه داد: بهزیستی شهرستان اراک تمرکز خوبی بر روی مهد کودک ها دارد، در واقع پیشگیری از اعتیاد و آموزش های آن از مهد کودک ها صورت گرفته است و بسیاری از والدین تحت آموزش های لازم برای سبک های تربیتی صحیح فرزندان قرار گرفته اند.این علمی ترین کار پیشگیری از اعتیاد است که در تمامی دنیا در حال انجام است و خوشبختانه در بهزیستی شهرستان اراک ۶ مهد کودک تحت عنوان برنامه «مسون سازی از اعتیاد» و برنامه بین المللی «FAST» (Families & schools together) قرار گرفته اند.
وی گفت: سازمان بهزیستی متولی بحث مشاوره و خدمات روانشناسی در کشور بود که بعدها این وظیفه مشترکا با سازمان نظام روانشناسی صورت می گیرد است. شهرستان اراک دارای ۷ مرکز مشاوره دارد که در این مراکز میانگین ۵ الی ۶ روانشناس که مورد ارزیابی های علمی و… گرفته اند در آن فعالیت می کنند، علاوه بر این مراکز بهزیستی شهرستان اراک خط مشاوره تلفنی «۱۴۸۰» را دارد ، که این خط برای افرادی که گمنامی و بعد هزینه ای مهم است، بصورت رایگان خــدمات مشــاوره ای برایشان انجام می شود. در مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ حداقل ۱۴ روانشناس در حوزه های تخصصی در حال فعالیت هستند، بنده افتخار داشتم در ابتدای کارم با سازمان بهزیستی در این قسمت فعالیت کنم.
مشایخی با اشاره به اینکه بهزیستی شهرستان اراک دارای دو مرکز سلامت روان است،اظهار کرد: این مراکز وظایف دارند کلاس های آموزش های گروهی بصورت رایگان برای عموم افراد جامعه برگزار کنند. مراکز سلامت روان بهزیستی شهرستان اراک در حوزه پیشگیری از طلاق در قالب کلاس های «FLE» (مهارت زندگی همسران ) و «PLE» (مهارت های قبل از ازدواج) فعالیت می کنند.
وی عنوان کرد: بهزیستی شهرستان اراک دارای ۴ پایگاه سلامت اجتماعی است، و این پایگاه در محله های پر خطر شهرستان اراک واقع هستند و به نوعی شعبه ما در این مناطق هستند و به ساکنین آن مناطق خدمات اجتماعی همچون مشاوره، خدمات مددکاری، تیم سازی و برنامه های اجتماع محور و… لازم را ارائه می دهند.
مدیر بهزیستی شهرستان اراک ادامه داد: یکی از طرح هایی که در حوزه پیشگیری توسط این اداره در حال انجام است طرح« غربالگری اضطراب» است، در این طرح کودکانی که سطح اضطراب بالایی را دارند در مهدکودک ها شناسایی و به آنان یک ســری برنامه های روانشناسی لازم برای کاهش اضطراب آنان صورت می گیرد. این طرح در بهزیستی شهرستان اراک به عنوان طرح مهم و ضروری قلمداد می شود، زیرا اعتقادمان بر این است که اضطراب ریشه حدود ۹۰ درصد بیماری های اعصاب و روان شناختی است.
وی گفت: در حوزه اعتیاد که به عنوان سلطان آسیب های اجتماعی در کشور شناخته می شود، تحت نظر این اداره ۱۸ کمپ ترک اعتیاد(مراکز اقامتی میان مدت) فعالیت می کند.در هیجده کمپ ترک اعتیاد بهزیستی شهرستان اراک حدودا هر کدام بر اساس ظرفیتشان ۳۰ الی ۵۰ نفر ورودوی و خروجی دارند، بعد از خروج افراد از کمپ ها ما این افراد را رها نکرده و خدمات اجتماعی، رفاهی، اشتغال و… به آنان ارائه می دهیم.
مدیر بهزیستی شهرستان اراک با اشاره به طرح «مدیریت مورد» اظهار کرد: در این طرح به فرد معتاد بر اساس مورد خدمات لازم ارائه می شود. از میان هزار و ۵۰۰ درخواست برای وام اشتغال به معتادان بهبود یافته در شهرستان اراک به ۳۰ نفر این وام تعلق گرفت، دلیل اینکه به جمعیت اندکی این وام تعلـق می گیرد بدین خاطر است تا زمانی که بهزیستی مطمئن نشود مبلغ وام در جهت ایجاد اشتغال هزینه می شود وام به فرد تعلق نمی گیرد یعنی فرد باید اشتغال را ایجاد و جواز لازم را دریافت کند تا به آن وام اشتغال بدون بهره تعلق گیرد.
مشایخی در ادامه گفت: یکی دیگر از فعالیت ما در حوزه اعتیاد «شلترها» یا همان پناهگاه شبانه هستند که به افراد کارتون خوابی که درگیر اعتیاد هستند خدمات ارائه می کند. فعالیت های شلترها در شهر اراک از ساعت ۱۹ تا ۱۰ صبح است و در آن به افراد یک وعده غذای گرم و یک وعده صبحانه تعلق می گیرد که در شهرستان اراک یک شلتر برای آقایان و یک شلتر برای بانوان داریم که در سطح استان فقط شهرستان اراک است که دارای این شلترها است.
مدیر بهزیستی شهرستان اراک با بیان اینکه شهرستان اراک دارای دو مرکز «دی.آی.سی» است، گفت: علاوه بر فعالیت این مراکز باشگاه یاران مثبت به عنوان تنها مرکز در حوزه خدمات رسانی مددکاری و حمایتی به بیماران مبــتلا به اچ آی وی فعـــالیت می کند. اگر کسی مشکل داشته باشد که نتواند برای درمان اعتیاد خود اقدام کند از محل یارانه های دولتی به این افراد کمک می شود، در سال جاری بهزیستی شهرستان اراک در این خصوص آمار بسیار خوبی داشت که حدود ۲۵ میلیون تومان کمک هزینه درمان اعتیاد به افراد صورت گرفت.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.