خانه » پیشنهاد سردبیر » فریبِ فرهنگی

فریبِ فرهنگی

دوشنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۸   شماره ۱۱۱۴

«وقایع استان» گزارش می دهد؛ نارضایتی اهالی فرهنگ و هنر اراک از برگزاری نمایشگاه های کتابی که با گمراه کردن مردم تنها جیب برگزار کنندگان شان را پر می کنند

فریب فرهنگی

طاهره قهیه ای

مطالعه از مهمترین شاخصه های رشد فکری، علمی، فرهنگی و رشد همه جانبه هر جامعه ای است از اینرو مطالعه صحیح، در دسترس بودن منابع معتبر برای مطالعه و آگاهی داشتن از چگونگی ترغیب مردم به سمت جامعه توسط مسئولان فرهنگی همه از مهمترین نکات تاثیرگذار در ارتقای سطح مطالعه جوامع تلقی می شود.
امروزه به دلایل مختلف همچون شرایط اقتصادی، عدم آگاهی مردم از فواید مطالعه، در دسترس نبودن منابع معتبر مطالعه و شاید هم به دلایل ضعف فرهنگی سطح مطالعه افراد در جامعه بسیار پایین است و جای کتاب همچنان در سبد فرهنگی خانواده ها خالی است؛ بنابراین بر مسئولان فرهنگی هر شهر و استانی است که بتوانند با ایجاد بسترهای مناسب مردم را با کتاب و کتاب خوانی آشتی بدهند. نکته قابل توجه اینجا است که با توجه به حساسیت موضوع کتاب و نقش تاثیرگذار آن در افکار عمومی، مسئولان امر باید برای این امر با حساسیت بیشتری نسبت به انتخاب راهکاری مناسب عمل کنند؛ چرا که انجام راهکاری نامناسب در این زمینه سبب دلزدگی مردم از مطالعه و در نتیجه عدم اعتماد آنها به مسئولان فرهنگی شهر و استان شان خواهد شد. چندی است که در شهر اراک و به همت سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اراک نمایشگاه های کتاب با تخفیف چند درصدی برگزار می شود. برآن شدیم تا برای اطلاع از چگونگی برگزاری این نمایشگاه ها، کیفیت و کمیت آنها گزارشی را تهیه کنیم. از اینرو با چند نفر از کتابفروشان و ناشران شهر اراک و مسئولان ذیربط به گفتگو پرداختیم که مـــاحصل آن در ذیـل می آید.
***
رضا قاسمی، مسئول نشر چشمه آفتاب در استان مرکزی در این خصوص گفت: به عنوان مدیر بزرگترین کتابفروشی شهر اراک مدتی است که در حال رایزنی با سازمان ها و نهادهای مرتبط برای برگزاری نمایشگاه کتاب در اراک هستم و موفق شدم با همکاری خوب استانداری مرکزی نمایشگاهی را در این مکان برگزار کنم که اتفاقا با استقبال خوب کارکنان استانداری مواجه شد و تعدادی از آنها بیان کردند مدت ها است می خواهند کتاب برای خود و یا کودکانشان بخرند اما به دلیل محدودیت وقتشان این فرصت دست نداده و این نمایشگاه فرصت مناسبی را برای آنها فراهم کرده است؛ از اینرو برآن شدم تا با شهرداری نیز رایزنی کرده و نمایشگاه کتابی را در شهر برگزار کنم.
وی افزود: بعد از گذشت یکماه و اندی از قول مساعد شهرداری در این زمینه و ارجاع نامه آن به سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اراک متوجه شدم نامه در این سازمان مسکوت مانده است و در این فاصله در همان مکانی که قرار بود نمایشگاه برگزار شود (فرهنگسرای شهر) توسط گروهی که از قم آمده و مدتی است در اراک فعال شده با حمایت سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری، نمایشگاه کتاب با تخفیف ۵۰درصدی برگزار شده است.
قاسمی با بیان اینکه اگر قرار است مردم کتابخوان شوند برگزاری نمایشگاه کتاب هیچگونه مشکلی ندارد، ادامه داد: بعد از مراجعه به این نمایشگاه متوجه شدم این همان نمایشگاهی است که مدتی قبل در بیمه تامین اجتماعی واقع در زیر پل شهرصنعتی و دانشگاه علوم پزشکی هم برگزار شده بود و جعلی بودن کتاب ها را به اطلاع مسئولان دانشگاه علوم پزشکی نیز رساندم.
وی با بیان اینکه فقط کافی است به قیمت های جعلی کتاب ها در این نمایشگاه نگاهی بیندازید، ابراز کرد: بعد از حضور در نمایشگاه متوجه جعلی بودن نمایشگاه شدم، از چند جلد کتاب حاضر در نمایشگاه عکس گرفتم و آنها را با همان کتاب های موجود در کتابفروشی خود مقایسه کردم. بطور مثال قیمت روی جلد کتابی که در کتابفروشی بود ۲۰هزار تومان بود و قیمت روی جلد همان کتاب در نمایشگاه ۶۰هزار تومان که پس از تخفیف ۵۰درصدی به همان قیمت معمول کتابفروشی ها رسیده بود.
وی ادامه داد: این عکس ها را به دست مسئولان بالادستی شهر رسانده و می رسانم تا شاید آن عده که نانشان در بریدن نان دیگران است به خود آیند و یا یکی پیدا شود و آنان را به خود آورد. قاسمی گفت: متاسفانه در این نمایشگاه یک ناشر یا مترجم معروف و آشنا به چشم نمی خورد حتی لابه لای آن کتاب ها،کتاب های زرد و بدون محتوا هم دیده می شود.
وی این امر را خیانتی آشکار از سوی سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اراک به اهالی کتاب و کتابفروشان اراک دانست و گفت: با برپایی این نمایشگاه ها مردم از نمایشگاهی خرید می کنند که کتاب های آن با چند برابر قیمت و تخفیف دروغین عرضه می شود و دریغ از اینکه همین کتاب ها با نصف و یا حتی یک سوم قیمت و با اسم ناشر، مولف و مترجم معتبر و واقعی در کتابفروشی های شهر عرضه می شود.
وی افزود: این کار در حق ناشران و کتابفروشان اراکی ظلم است و با توجه به اینکه خود فعال ادبی، نویسنده و مدرس داستان نویسی هستم نکات منفی نمایشگاه را به مدیرعامل سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اراک گوشزدکردم که ایشان نتوانست جواب قانع کننده ای به بنده که فعال ادبی هستم بدهد، لذا ملاقاتی را با معاون سیاسی امنیتی استانداری مرکزی ترتیب دادم و ایشان نامه درخواست بنده را به مدیر کل ارشاد استان ارجاع داد، ضمن اینکه ذیل نامه را تمام کتابفروشان اراک امضا کرده اند و در حال پیگیری آن نامه هستم.
قاسمی اظهار داشت: برگزاری این نمایشگاه ها با تبلیغ گسترده صورت می گیرد و این امر باعث کاهش فروش کتابفروشی های شهر شده است که خود ظلمی بزرگ در حق این افراد تلقی می شود.
مسئول پاتوق کتاب در اراک نیز در این رابطه به ما گفت: برگزاری این نمایشگاه های کتاب را از چند سو می توان بررسی کرد بحث اول اینکه در هر رسته و صنفی هر واحد صنفی که می خواهد بحث تخفیفی داشته باشد باید مجوز آن را از اتحادیه بگیرد که هر واحد می تواند یک یا دوبار این کار را انجام دهد و این حقی است که کتابفروشی های بومی شهر دارند نه کتابفروشان غیر بومی در اراک.
دارابی افزود: کتابفروشان بومی اراک هزینه های جاری زیادی همچون پرداخت اجاره مکان، حق بیمه و حقوق کارکنانشان را دارند و این در حالی است که متولیان برگزاری نمایشگاه های ۵۰درصد تخفیف در اراک عمدتا از شهرهای قم و یا تهران هستند و این هزینه های جاری را ندارند.
وی ادامه داد: شاید بتوان گفت در حال حاضر فقط ۲درصد از مردم کتاب می خرند و کتاب می خوانند که برگزاری این نمایشگاه ها همین دو درصد را نیز از کتابفروشان بومی محروم می کند، ضمن اینکه با ارائه کتاب های بی کیفیت باعث دلزدگی مردم نیز می شوند و فروش کتابفروشی های بومی را کاهش می دهند.
دارابی با بیان اینکه کتاب کالای استراتژی و حساسی است و اگر کتاب را سالم دست مخاطب نرسانیم به مخاطب لطمه خواهد خورد، اظهار داشت: در این نمایشگاه متاسفانه یک ناشر،مترجم و یا مولف معتبر دیده نمی شود و کلا کتاب تبدیل به یک صنعت شده که یکسری از افراد با تعدادی دانشجو از شهرهای دیگر می آیند و قیمت گذاری کتاب ها را به شدت بالا برده و سپس با تخفیف ۵۰درصدی که همان قیمت معمول کتاب در کتــابفروشی هـــا است آن را به مردم عرضه می کنند و این آسیب شناسی برگزاری این نمایشگاه ها است که مسئولان برگزاری آن باید به این نکات توجه کنند.
وی گفت: سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری نام فرهنگی را یدک می کشد و رسالتی در مقابل مردم دارد که باید به آن عمل کند.
دارابی با بیان اینکه چرا این سازمان برای برگزاری نمایشگاه کتاب از کتابفروشان بومی کمک نمی گیرد و چرا از آنها درخواست برگزاری نمایشگاه کتاب را ندارد، ادامه داد: کتابفروشی ها پایگاه فرهنگی شهر هستند و با این کار آنها از بین می روند و کتاب های بی کیفیت به دست مردم می رسد.
وی ادامه داد: کتابفروشی های شهر اراک کتاب را با ۲۵ الی ۳۰درصد تخفیف از ناشر خریداری می کنند و نمی توانند تخفیف ۵۰درصدی به مردم بدهند و این خیانتی در حق کتابفروشی های بومی است.
سیدی مدیر کتابفروشی آیه نیز گفت: برگزاری نمایشگاه های کتاب ۵۰درصد تخفیفی دو بحث یکی بی کیفیت بودن و دیگری وجود ناشران و مترجمان نامعتبر را به همراه دارد.
وی افزود: در این نمایشگاه قیمت پشت جلد دو برابر قیمت اصلی درج شده و حق ناشر،مولف و مترجم اصلی نیز ادا نمی شود، چرا که کتاب ها به صورت کپی رایت تهیه می شوند.
سیدی کتاب های موجود در این نمایشگاه را نوعی سرقت ادبی دانست و اظهار داشت: ضعف دیگر این نمایشگاه وجود کتاب های زرد و بی محتوا و یا با محتوای نامناسب در آن است که باعث دلسردی افراد از مطالعه می شوند.
وی گفت: کتابفروشی ها کتاب ها را با تخفیف ۲۵ درصدی از ناشر تهیه می کنند در حالی که در این نمایشگاه کتاب را با تخفیف ۷۰درصدی تهیه می کنند و با قیمت ۵۰درصد تخفیف به فروش می رسانند، ضمن اینکه آنها هزینه های جاری کتابفروشی ها را ندارند و همین امر باعث می شود مخاطب از ما نیز توقع تخفیف ۵۰درصدی داشته باشد که این امر امکانپذیر نیست.
سیدی یادآور شد: سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اگر می خواهد امتیازی بدهد چرا به کتابفروشی های بومی شهر نمی دهد تا کتاب های معتبر را در اختیار مردم قرار دهند؟ وی گفت: این سازمان می تواند توسط کتابفروشی های شهر در چند مکان مختلف همزمان نمایشگاه کتاب آن هم با قیمت مطمئن و باکیفیتی مطلوب را برگزار کند و باعث ارتقای سطح مطالعه در بین مردم شود.
مرتضی سورانه، رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی ورزشی و گردشگری شورای اسلامی کلانشهر اراک در این رابطه گفت: این نمایشگاه ها را از نزدیک ندیده و در جریان جزئیات برگزاری آن نیستم؛ اما با توجه به اینکه تعدادی از کتابفروشان شهر اراک با مراجعه به بنده درخواست پیگیری این امر را داشته اند؛ قرار شد آنها طی نامه ای مکتوب همراه با مستندات درخواستشان را ارائه دهند.
وی ابراز کرد: چنانچه این امر اثبات شود و مستند باشد قطعا از برگزاری این نمـــایشگاه ها جـلوگیری می کنیم و مانع برگزاری آنها خواهیم شد.
سعی مان براین بود تا با مدیرعامل سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اراک نیز گفتگویی را در این زمینه ترتیب دهیم که تلفن همراه وی خاموش بود. نمایشگاه های کتاب باید با هدف ترغیب مردم به سمت مطالعه و ارائه کتاب های معتبر و دارای کیفیت و محتوای مطلوب باشد، همچنین بتواند با استفاده از ناشران و مولفان و مترجمان معتبر زمینه فعالیت ادبی در شهر را هموار کند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.