خانه » پیشنهاد سردبیر » فراموش شدگانیم

فراموش شدگانیم

سه شنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۰   شماره ۱۴۹۷

پیگیری وضعیت شغلی مراقبین سلامت در گفت و گو با رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک

فراموش شدگانیم

فاطمه چاپاری

حال که نزدیک دو سال از شیوع ویروس کرونا می گذرد همه از زحماتی که کادر درمان برای مهار بحران به دوش کشیدند آگاهی داریم اما در این میان نباید سختی ها و زحمات مراقبین سلامت را فراموش کرد، این بخش از کادر درمان اغلب نیروهایی شرکتی هستند که با کمترین حقوق و مزایا در روزهای سخت شیوع کرونا کنار مردم بوده اند؛ ولی گویا این روزها این دسته از کادر درمان فراموش شده اند و مشکلات شان نادیده گرفته می شود.
زهرا رضایی یک از مراقبین سلامت در اراک است وی که از سال ۹۱به این کار مشغول شده به خبرنگار وقایع گفت: دستمزد پزشکان و مراقبین سلامت در درمانگاه های شهری با توجه به فعالیت های بسیار این افرد در زمان شیوع کرونا ناچیز است، همکاران ما با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کنند و پرداخت دستمزدهایشان با تاخیر روبرو شده است.
او ادامه داد: مشکل در مدیریت نیست، مدیران منابع مالی کمی را در اختیار دارند و از همین رو در پرداخت دستمزدها با مشکل مواجه می شوند. برخی از پزشکان معوقات سال گذشته را هنوز دریـافت نکرده اند، البته بیمه ها هم آن گونه که باید پرداخت های خود را انجام نمی دهند.
رضایی اظهار کرد: مساله مهم این است که اگر پیک بعدی کرونا در راه باشد، کادر درمان با این حجم از کار و درگیری با مشکلات مالی روحیه خوبی برای مقابله با بحران نخواهند داشت.
او در پایان اشاره کرد: مراقبین سلامت درمانگاه ها اکثرا نیروهای شرکتی هستند و با شروع واکسیناسیون زحماتشان دوچندان شده است اما با این وجود حقوق دریافتی ما خیلی پایین است، در بحران کرونا کادر درمان در بیمارستان ها مورد توجه قرار گرفته در حالی که پرسنل درمانگاه ها اولین کسانی هستند که بیماران کرونایی به آن ها مراجعه می کنند.
محمد جمالیان رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک در این باره به خبرنگار وقایع استان گفت: در حوزه بهداشت دو برنامه بزرگ وجود دارد که در اجرای این برنامه ها در استان با مشکل مواجه شده ایم، یکی از این برنامه ها طرح «پزشک خانواده روستایی» است که به موجب این طرح، بیمه سلامت بر اساس جمعیت خانوارها به دانشگاه علوم پزشکی بودجــه می دهد، از آن جا که در استان روستاهایی با تعداد خانوار پایین وجود دارد، مـا مجبوریم بر خـــلاف آیین نامه های موجود، برای برخی مناطق به صورت گردشی یا سه روز در هفته پزشک در نظر بگیریم و باید حق الزحمه این افراد پرداخت شود اما طبق آیین نامه طرح در قبال این فعالیت ها پولی به دانشگاه پرداخت نمی شود، همین مساله باعث شد کسری بودجه در برنامه پزشک خانواده داشته باشیم.
وی افزود: برای مثال در سال جاری که این طرح را آغاز نموده ایم، تا الان که هشت ماه از سال گذشته است برای پرداخت حقوق پزشکان روستایی با حدود ۱۲ میلیارد کسری بودجه روبرو شده ایم که باید از محل درآمدهای اقتصادی آن را جبران کنیم. در این طرح نزدیک ۱۱۸ پزشک و ۱۰۷ ماما مشغول به کار هستند که اگر به این تعداد نیروهای اداری و آزمایشگاهی را نیز بیفزاییم می توان گفت به طور کلی ۳۰۸ نفر نیرو در طرح پزشک خانواده روستایی در حال فعالیت هستند که ما در پرداخت دستمزدهایشان با مشکل روبرو شده ایم.
محمد جمالیان ادامه داد: طرح دیگری که باید به آن اشاره کنم طرح «مراکز جامع سلامت» است که منــابع این طرح معمولا از طرف وزارتخــانه تامین می شود، و پس از آن حوزه بهداشت با قرارداد با شرکت های مربوطه به تامین نیرو می پردازد، برای مثال ما از طرف استان مرکزی درخواست تعدادی پزشک، ماما، روانشناس و غیره را ارائه می دهیم و این شرکت ها طبق قرارداد به تامین نیروهای مورد نیاز ما می پردازند، در این روند حقوق افراد به صورت اداره کاری محاسبه می شود و این مساله باعث خواهد شد شرکت نتواند آن چنان که باید حق و حقوق افراد را بپردازد تا الان حدود ۲۶ میلیارد تومان به این طرح اختصاص یافته که از این میزان تنها حدود ده میلیارد آن از طرف وزارت خانه پرداخت شده و حدود ۱۶ میلیارد آن از درآمد های اقتصادی دانشگاه جبران شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک توضیح داد: ایجاد درآمدهای اقتصادی باید از یک محل تامین شود که حوزه بهداشت چنین امکاناتی برای ایجاد درآمدهای اقتصادی ندارد، مدیریت این مساله برای دانشگاه سخت است و همین که بتوانیم حقوق نیروها را به موقع پرداخت کنیم هم جای شکرش باقی است.
وی افزود: وزارت خانه هم این اعتبارات را از محل یک درصد مالیات ارزش افزوده پرداخت می کند که سازمان برنامه و بودجه آن را تخصیص نداده است، در واقع ما هم در مقدار پرداختی به نیروهای خود و هم در زمینه زمان پرداخت حق الزحمه این افراد دچار مشکل هستیم.
جمالیان تصریح کرد: الان در دوران کرونا هستیم و مشاهده می کنیم که پرسنل از جان و دل مایه می گذارند، این مساله باعث شد که ما با هر سختی این منابع را جبران کنیم تا حقوق این افراد به موقع پرداخت شود اما وقتی یک ماما که به صورت شرکتی جذب سیستم شده خود را با یک مامای استخدامی مقایسه می کند و خواهد دید با این که هر دو کار یکسانی را انجام می دهند اما به دلیل اینکه یکی نیروی رسمی است و آن دیگری شرکتی این مشکل به وجود آمده است، این مساله از طرف دانشگاه و نمایندگان استان پیگیری شده است اما تاکنون هیچگونه منابعی برای یکسان سازی حقوق این افراد در نظر گرفته نشده است و این معضل به هر حال وجود دارد، افزایش حقوقی در شهریور ماه اعمال شد اما این میزان افزایش حقوق، زحمات نیروهای ما را جبران نمی کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی در پایان گفت که این مساله در جلسه ای که با معاون وزیر بهداشت برگزار می شود مطرح خواهد شد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.