خانه » جدیدترین » عملیات مهار

عملیات مهار

سه شنبه ۹ دی ۱۳۹۹   شماره ۱۳۶۴

گفتگوی وقایع استان با مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی؛ آنفلوانزای فوق حاد پرندگان چگونه کنترل شد؟

عملیات مهار

خوشبختانه از ۲۰۵ مورد بازدیدی که از سدها، تالاب ها و آبگیرها داشته ایم در هیچکدام تلفاتی وجود نداشته و تلفات فقط محدود به تالاب میقان بوده است

برای حذف اجباری گله های سن بالا با صندوق بیمه جلسه ای تشکیل داده شد چرا که یکی از راه های اصلی کنترل ویروس آنفلوانزا کاهش جمعیت طیور حساس در معرض خطر است

در حال حاضر ۱۲۵۵ قطعه لاشه توسط همکاران محیط زیست جمع آوری و دفع شده که عمدتا غاز خاکستری بوده است

از ۲۵۰۰ مورد بازدیدی که در سطح استان از واحدهای مرغداری و واحدهای روستایی داشتیم هیچ موردی مبنی بر آنفلوانزای فوق حاد پرندگان گزارش نشده است

مریم رسولی

شروع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان مرکزی به سال ۱۳۸۴ باز می گردد ولی از سال ۱۳۹۵ تاکنون این بیماری از نوع سیویلیکا (h5n8) بوده است که البته امسال هم از اواخر آبان و اوایل آذرماه در تالاب میقان این ویروس رویت شد. در همین راستا روزنامه وقایع استان در گفتگویی با محسن شانقی مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی به اقدامات انجام شده برای مقابله با شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان پرداخته است. شانقی می گوید آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان مهار شده است.

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی در خصوص تلفات پرندگان گفت: از ابتدای آذر ماه ۹۹ سال جاری درگیر آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در تالاب میقاب بوده ایم. دامپزشکی و محیط زیست به غیر از تالاب میقان در حال پایش آبگیرها و سدهای الغدیر ساوه، ۱۵ خرداد، کمال صالح و فرنق خمین و تالاب آق گل که مشترک میان استان های مرکزی و همدان است، به شکل روزانه است.
محسن شانقی تصریح کرد: خوشبختانه در حال حاضر از ۲۰۵ مورد بازدیدی که از سدها و تالاب ها و آبگیرها داشته ایم در هیچکدام تلفاتی وجود نداشته و تلفات فقط محدود به تالاب میقان بوده است.
وی درباره علل و عوامل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان اظهار کرد: در شهریور و مهر ماه سال جاری کشورهای روسیه و قزاقستان درگیر آنفلوانزای حاد پرندگان شده اند که در این خصوص ابتدا سازمان دامپزشکی به استان ها هشدارهای لازم را داد و بعد از آن هم سازمان فائو ملل متحد به کشورهای آسیای غربی، اروپا و خاورمیانه که در مسیر مهاجرت پرندگان قراردارند هشدار داد که با توجه به اینکه روسیه و قزاقستان درگیر آنفلوانزا هستند و همچنین با فصل مهاجرت پرندگان مقارن شده است، آمادگی لازم برای مقابله با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را داشته باشند.
شانقی بیان کرد: کشور ما هم در مسیر مهاجرت پرندگان قرار دارد و استان مرکزی بخاطر وجود تالاب میقان باعث آن شد که آنفلوانزا فوق حاد از طریق مهاجرت پرندگان وارد استان شود.
وی در ادامه گفت: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان فقط در پرندگان مهاجر مشاهده شده و در هیچکدام از مرغداری ها و واحدهای طیور بومی گزارشی مبنی بر تلفات نداشته ایم. در حال حاضر ۱۲۵۵ قطعه لاشه توسط همکاران محیط زیست جمع آوری و دفع شده که عمدتا هم غاز خاکستری بوده است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی در پاسخ به اینکه انجام چه اقداماتی موجب کنترل ویروس شده است گفت: ابتدا در طی هماهنگی با استاندار و تشکیل قرارگاه در استانداری با همکاری مدیرکل بحران برای مقابله با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان وضعیت دستگاه ها در این ستاد مشخص و ابلاغ شد.
وی افزود: اولین مورد بحث اطلاع رسانی است و جامع هدف ما مرغداری ها و طیور روستایی هستند.
شانقی تصریح کرد: در کل استان بخصوص در روستاهای اطراف تالاب به شکل گسترده و به طرق مختلف، از طریق دهیاری ها، اتحادیه مرغدارها، ارسال پیامک و مصاحبه هایی انجام شد و به صدا و سیما ارسال کردیم اطلاع رسانی ها به طور کامل انجام شد.
وی گفت: روزانه وظیفه رصد پایش فعال و غیرفعال واحد های مرغداری ها و واحدهای روستایی در سطح استان را بر عهده داریم و در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ مورد بازدیدی که در سطح استان داشته ایم خوشبختانه هیچ موردی گزارش نشده است.
مدیرکل دامپزشکی استان با اشاره به برگزاری جلسات توجیحی آموزشی به مرغدارها گفت: در این جلسات به رعایت اصول امنیت زیستی برای جلوگیری از انتقال بیماری و کنترل تردد تاکید شد.
شانقی با اشاره به اینکه تمامی طیور حساس واکسینه شده اند، افزود: بیش از ۲ میلیون و ۲۵۰ قطعه مرغ تخم گذار و مرغ مادر گوشتی و بوقلمون که جزو طیور حساس هستند واکسینـــاسیون شده اند.
مدیرکل دامپزشکی به برگزاری جلسه توجیهی با دهیاری های اطراف تالاب میقان در فرمانداری اشاره کرد و گفت: در این جلسه مقرر شد در هر روستا ۳ عدد بنر هشدار و اطلاع رسانی نصب شود تا مردم از شکار پرندگان وحشی ومهاجر پرهیز کنند، از مرغ های خود در فضای بسته نگهداری کنند و از رها کردن آنها در باغچه و محیط باز خودداری نمایند، اگر تلفاتی در روستا مشاهده کردند فورا به دامپزشکی و یا محیط زیست گزارش کنند و در غیر اینصورت توسط خود دهیاری طبق دستور عمل دفع بهداشتی که ابلاغ شده لاشه را معدوم کنند و از خرید مرغ از دست فروش ها و دوره گرد ها جدا خودداری کنند و در صورت دیدن مورد مشکوک فورا به دامپزشکی اطلاع دهند.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی در خصوص کنترل و جلوگیری از انتشار بیماری گفت: برای حذف اجباری گله های سن بالا با صندوق بیمه جلسه ای تشکیل داده شد زیرا یکی از راه های اصلی کنترل ویروس آنفلوانزا کاهش جمعیت طیور حساس در معرض خطر است.
وی تصریح کرد: باتوجه به اینکه واحدهایی که سن بالا دارند و از ایمنی مناسب هم برخوردار نیستند و واکسیناسیون آنفلوانزا هم به طول یک سال ایمنیت دارد، طیوری که سن بالا دارند حذف اجباری انجام می شود اما منوط به اینکه بیمه هم خسارت پرداخت کند تا ضرر و زیان های وارد شده تا حدودی جبران شود.
شانقی ادامه داد: در دامپزشکی طیور مشکوک را مورد نمونه گیری و آزمایش قرار می دهیم و در این مدت هم با ۳ مورد مشکوک مواجه شده ایم که خوشبختانه طی نمونه گیری های انجام شده هر ۳ مورد منفی بوده است.
وی افزود: با نیروی انتظامی هم هماهنگی هایی جهت کنترل تردد و جابه جایی طیور زنــده و فراورده های خام دامی و یا نهاده ها و ایجاد سه قرنطینه ثابت در شهرستان های شازند و ساوه و دلیجان داشته ایم.
شانقی با اشاره به همکاری با اتاق اصناف استان جهت توزیع پوستر در پرنده فروشی های سطح استان گفت: اقدامات لازم جهت امنیت زیستی در مراکز فروش پرنده های زینتی انجام شده است.
وی در ادامه تبیین اقدامات لازم جهت کنترل آنفلوانزای حاد پرندگان، گفت: در انبارهای پشتیبانی امور دام سایت شست و شو و ضدعفونی را راه اندازی کردیم و خودرو های حامل نهاده یا فراورده و یا دام قبل از ورود به مرغ داری ضد عفونی می شوند.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی با اشاره به همکاری با شهرداری اراک در خصوص جمع آوری سگ های ولگرد بخصوص در حاشیه تالاب گفت: چون در مناطق اطراف تالاب تلفات و لاشه پرندگان وجود دارد و ممکن است سگ ها از این تلفات استفاده کنند و باعث انتقال بیماری شوند جمع آوری شده اند.
شانقی در راستای افـزایش امنیت زیستی مرغداری ها گفت: از جمله کارهای انجام شده ممیزی کردن واحد های مرغداری بوده است.
وی ادامه داد: واحد مرغداری در صورت نداشتن شرایط لازم برای جوجه ریزی مجاز نمی باشد، در زمان جوجه ریزی و اصلاح ساختار بهداشتی واحدها مهمترین بخش در مرغداری ها محسوب می شود.
مدیرکل دامپزشکی استان افزود: آموزش فراگیر و اختصاصی هم برای مرغدار ها و کارگران مرغداری در خصوص پیشگیری و مقابله با ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان انجام شده است.
شانقی در پاسخ به اینکه علایم بیماری به چه صورت می باشد گفت: این علایم ممکن به شکل تلفات ناگهانی شروع شود و یا کاهش تولید و یا کاهش اشتها را در مزارع مرغ مادر در پی داشته باشد.
وی تصریح کرد: در نهایت علایم اختصاصی هم وجود دارد که آن هم خونریزی روی ساق پا و خونریزی بر روی تاج و ریش مرغ است علاوه براین علایم عصبی مثل پیچش و چرخش گردن را هم می تواند داشته باشد و در صورت مشاهده این علایم در وحله اول به آنفلوانزا گمان می بریم و اگر نمونه برداری منفی بود احتمال وجود بیماری های دیگر را بررسی می کنیم.
شانقی درباره ی نحوه انتقال بیماری هم گفت: آلودگی از طریق تماس پرنده آلوده با پرنده سالم، تماس انسان آلوده با پرنده سالم، تماس خودرو تجهیزات حمل نهاده، فراورده، مرغ، تخم مرغ، کود که وارد و یا خارج از مرغداری می شوند(باید حتما ضدعفونی صورت گیرد) و مدفوع آلوده پرندگان وحشی و مهاجر ایجاد می شود.
مدیر عامل دامپزشکی استان مرکزی درخصوص توصیه های بهداشتی هم گفت: توصیه های بهداشتی به ۳ دسته تقسیم می شود اول برای مرغدارهای صنعتی است که رعایت اصول بهداشتی و اقدامات امنیت زیستی را به شکل جدی رعایت کنند و ترددها را به حداقل برسانند و هر موردی که وارد مرغداری می شود تحت کنترل قرار داده و حتما ضدعفونی کنند و در صورت داشتن تلفات حتما بهداشتی دفع کنند.
مرغداری های روستایی هم طبق چیزهای که گفته شد در صورت بروز مشکل به دامپزشکی مراجعه کنند. تلفات را به مصرف سگ و حیوانات دیگر نرسانند و حتما دفع کنند و همچنین از مرغ ها در محیط بسته نگهداری کنند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.