خانه » پیشنهاد سردبیر » زیر خط سلامت/تصمیمات جدید بیمه ها در زمینه دارو و درمان نگرانی مردم را به همراه داشته است

زیر خط سلامت/تصمیمات جدید بیمه ها در زمینه دارو و درمان نگرانی مردم را به همراه داشته است

پنجشنبه ۹ آذر ۹۶    شماره ۷۳۳

***

وقایع استان

سمیه انصاری فر

***

ارتقای سلامت، بهداشت محیط، درمان مناسب، دسترسی به دارو، تجهیزات، کالاها و خدمات پزشکی، درمانی و بهداشتی منطبق با معیارهای دانش روز و استانداردهای ملی و… از جمله مواردی است که در منشور حقوق شهروندی به آن تاکید شده است. با وجود اهمیت این موضوع اما همچنان یکی از چالش های جامعه ایرانی حوزه درمان و بهداشت و هزینه های آن است. در ماه های اخیر چند خبر در حوزه بیمه ها نگرانی هایی را برای بیمه شدگان مختلف در کشور ایجاد کرد از تصمیمات جدید در باب بیمه سلامت تا حذف برخی از داروها از لیست بیمه ها. هزینه بالای خدمات درمانی، کمبود داروها و افزایش یک‌باره قیمت آن‌ها، معضلی است که در سال‌های گذشته، رنج بسیاری را به بیماران و خانواده‌های‌شان در گروه‌های مختلف تحمیل کرده و چاره‌ای نیز برای آن نیست. این تصمیم گیری ها قطعا تاثیر مستقیم خود را بر زندگی افراد کم بضاعت و دارای بیماری های مزمن و خاص بیشتر خواهد گذاشت. هر چند در دولت یازدهم اقداماتی در زمینه خدمات رسانی در عرصه درمان به افراد کم بضاعت شد و طرح بیمه سلامت اجرایی شد؛ ولی به فاصله کمتر از سه سال به دلیل مشکلات تامین اعتباری از سوی بیمه سلامت اعلام شد که : « از تاریخ اول آبان ماه امسال ارائه خدمات سرپایی (به‌جز دارو) و بستری به بیمه‌شدگانی که تحت پوشش بیمه همگانی (رایگان) قرار دارند، محدود به مراکز دولتی می شود و بیمه شدگان در صورت پرداخت ماهیانه ۲۰ هزار تومان و با مشارکت در پرداخت حق بیمه در قالب صندوق ایرانیان می توانند از خدمات کلیه مراکز طرف قرارداد برخوردار شوند.»
این موضوع دلمشغولی های بسیاری را برای بیمه شدگان سلامت ایجاد کرد. این در حالی است که از ابتدا بیمه سلامت به منظور ایجاد عدالت در حوزه سلامت و درمان برای افراد بی بضاعت و نیازمند ایجاد شده بود؛ هر چند که سازمان بیمه سلامت در ادامه این خبر اواخر آبان ماه اعلام کرد: در صورتیکه مشمولان بخواهند دوباره تحت پوشش رایگان این بیمه قرار بگیرند باید ارزیابی وسع شوند در غیر این صورت می‌تواند با پرداخت حق سرانه، صندوق بیمه ایرانیان را انتخاب کند که پنجاه درصد حق بیمه را نیز دولت پرداخت می‌کند و از خدمات همچون گذشته بهره مند شود. در کشور حدود ۱۱ میلیون نفر تحت پوشش این بیمه بودند که این تعداد به گفته مدیر کل بیمه سلامت استان مرکزی ۱۱۷ هزار نفر هستند.
در اطلاعیه ای که هفته گذشته از سوی بیمه سلامت اعلام شد، آمده است: « برای افراد تحت پوشش صندوق بیمه همگانی رایگان منتظر ابلاغ آزمون ارزیابی وسع از سوی هیات دولت بوده و به موجب قانون برای ورود به صندوق بیمه همگانی رایگان باید آزمون ارزیابی وسع انجام شود.
همچنین ارائه خدمات تمدید دفاتر بیمه سلامت همگانی رایگان برای بیش از چهارده میلیون بیمه شده تحت پوشش و افرادی که یکبار به عضویت این صندوق در آمده اند ولی الان فعال نیستند، کماکان به‌صورت رایگان انجام می‌پذیرد و هیچگونه تغییری در مورد بیمه رایگان اعضای تمام صندوق‌های بیمه سلامت صورت نگرفته است.
در بخش دیگری از این اطلاعیه آمده است: کسانی که برای نخستین‌بار اقدام به ثبت نام در صندوق بیمه همگانی رایگان می‌کنند، ارزیابی می‌شوند و نتیجه به این سازمان منعکس می‌شود، سپس این سازمان بر اساس نتایج فوق افراد را بیمه می‌کند. همچنین اگر متقاضی نخواهد ارزیابی وسع برای او انجام شود، می‌تواند با پرداخت حق سرانه، صندوق بیمه ایرانیان را انتخاب کند که پنجاه درصد حق بیمه را نیز دولت پرداخت می‌کند.
در پایان سازمان بیمه سلامت ایران با تاکید بر اینکه در وضعیت فعلی همه بیمه شدگان بیمه همگانی رایگان تحت پوشش این سازمان و افرادی که قبلا ثبت نام کرده ولی فعال نیستند، می‌توانند به‌صورت رایگان دفترچه را تمدید کنند؛ اعلام داشت: دریافت دفترچه برای افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، سایر اقشار و روستاییان کماکان به‌صورت رایگان است.»
اما این تنها چالش پیش روی بیمه ای در ماه های اخیر نبود. مهرماه امسال بود که ناگهان مهم ترین داروی بیماری پوکی استخوان از لیست بیمه ها حذف شده و به یکباره قیمت این دارو ده برابر شد و قیمت آن از ۶۰ هزار تومان به ۶۰۰ هزار تومان رسید.
به گزارش وقایع استان به نقل از ایلنا رئیس انجمن روماتولوژی ایران با اشاره به اینکه مهمترین داروی بیماران پوکی استخوان از پوشش سازمان‌های بیمه‌گر خارج شد، گفت: به یکباره این دارو برای حدود ۷ هزار بیمار قطع شده، یعنی درمان این بیماران به شکل ناگهانی متوقف شده است و این بیماران بلاتکلیف مانده‌اند.
احمدرضا جمشیدی، درباره حذف داروی «تری‌پاراتاید» از لیست بیمه‌ها گفت: داروی «تری‌پاراتاید» از تحت پوشش بیمه خارج شده‌ است و علت آن مشخص نیست.
وی ادامه داد: داروی «تری پاراتاید» یک داروی منحصر به فرد است. زمانی که بیماری استئوپروز یا پوکی استخوان خیلی شدید دارند و به خصوص دچار شکستگی‌های مهره می‌شوند تنها دارویی که برای درمان وی مفید است؛ همین تری‌پاراتاید است و ما ابزار دیگری برای درمان این بیماران نداریم.
رئیس انجمن روماتولوژی با اشاره به اینکه سازمان‌های بیمه‌گر دیگر این دارو را تحت پوشش خود قرار نمی‌دهند، گفت: متاسفانه معلوم نیست به کدام دلیل غیرعلمی سازمان‌های بیمه‌گر تصمیم‌ گرفتند؛ این دارو را از لیست بیمه خارج کنند.

جمشیدی با تاکید براینکه داروی «تری پاراتاید» تولید داخل است، افزود: یکی از افتخارات کشور تولید داروی تری‌پاراتاید است که تکنولوژی بسیار بالایی دارد.
رئیس انجمن روماتولوژی تصریح کرد: به یکباره این دارو برای حدود ۷ هزار بیمار قطع شده، یعنی درمان این بیماران به شکل ناگهانی متوقف شده است و این بیماران بلاتکلیف مانده‌اند و هیچ درمانی نیست که بخواهند ادامه دهند. طول دوره درمان این دارو ۱۸ تا ۲۴ ماه است، در حالی که به طور مثال بیماری ۶ ماه دارو مصرف کرده و امروز یک دفعه درمان قطع شده است.
او با اشاره به هزینه دارو گفت: باتوجه به اینکه این دارو تکنولوژی بالایی دارد، بسیار گران است و بیماران بدون حمایت بیمه‌ها قادر به تهیه این دارو نیستند و عملا وضعیت به این گونه شده‌است که سازمان بیمه‌گر می‌گوید؛ من هیچ مسئولیتی در برابر بیماری که پوکی استخوان شدید دارد و دچار شکستگی استخوان می‌شود، ندارم.
جمشیدی افزود: این مسئله رسما به شورای عالی بیمه و سازمان غذا و دارو اعلام شده و با معاونت درمان نیز نامه‌نگاری‌هایی شده است. همچنین به تک تک سازمان‌های بیمه‌گر نیز نامه ارسال کردیم که متاسفانه تا امروز هنوز پاسخی دریافت نکردیم.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۴۵ روز است که این دارو قطع شده و بیماران بسیار برای این مسئله نگران هستند، زیرا درمان‌شان قطع شده است. هزینه‌هایی که یک شکستگی به بیماران و سازمان‌های بیمه‌گر تحمیل می‌کند، بسیار بالاتر از هزینه این داروست و اگر بیمه‌ها این مسئله را محاسبه می‌کردند، این دارو را از تحت پوشش خود درنمی‌آوردند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: سازمان‌های بیمه‌گر براساس یک مطالعه که پایه علمی ندارد این دارو را از لیست‌ خود حذف کردند و متاسفانه بیماران را بلاتکلیف گذاشتند.
جمشیدی با اشاره به اینکه بیمه‌ها به خاطر مشکلات مالی این دارو را از لیست حذف کردند، گفت: این تصمیم برای داروهایی باید گرفته شود که مشابهش وجود داشته باشد. اینکه یک دفعه مردم بیمار را بی‌دفاع رها کنیم، کار غیرانسانی مرتکب شده‌ایم. غالب بیمارانی که دچار پوکی استخوان و شکستگی‌های شدید هستند، سطح مالی‌شان از متوسط هم پایین‌تر است که امروز بی پناه رها شدند این مسئله حتی توجیه علمی هم ندارد، زیرا این دارو هیچ مشابهی ندارد.
او تاکید کرد: سازمان‌های مربوطه با توجه به نامه‌نگاری‌های انجام شده، هنوز هیچ پاسخی به ما ندادند، حتی می‌‌خواستیم در جلسات شورای عالی بیمه نیز شرکت کنیم که ‌همچنان آنها نیز پاسخی ندادند. از طرفی مطالعه‌ای برای سازمان غذا و دارو فرستادیم که آنها این مطالعه را تایید و به شورای عالی بیمه ارسال کردند، اما هنوز اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است.
این درحالی است که در مورد برخی از داروهای بیماری های خاص نیز این نگرانی ها وجود دارد. هم اکنون مشکل دارو، نگرانی از بیمه‌ها و نداشتن حمایت اجتماعی از جمله موارد آزاردهنده ایست که در حوزه سلامت و درمان بیماران و خانواده هایشان با آن درگیر هستند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.