خانه » پیشنهاد سردبیر » زیرپوست شهر

زیرپوست شهر

چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۸  شماره ۱۲۳۱

وقایع استان در گفتگو با رییس بهزیستی شهرستان اراک به معضلات اجتماعی این شهرستان می‌پردازد

زیرپوست شهر

در سال جاری ۹۹ زن خشونت دیده از خدمات خانه امن زنان استفاده کردند
۳۰ دختر آسیب‌دیده در مرکز بهزیستی اراک نگهداری می‌شوند
تلاش بهزیستی شهرستان اراک برای رساندن آمار کودکان کار و خیابانی به صفر بی‌فایده بوده است
اراک دارای چهار منطقه پرخطر در حوزه آسیب‌های اجتماعی همچون خودکشی است
آمار کودکان نگهداری شده در مراکز شبه خانواده محرمانه است
۲۰۸کودک از طرح «غذای گرم» بهزیستی شهرستان اراک بهره‌مند هستند
۱۳ هزار پرونده چند معلولیتی در بهزیستی شهرستان اراک ثبت‌شده است

کوروش دیباج: ارائه خدمات اجتماعی به افراد آسیب‌دیده از مهم‌ترین اهداف زیست دسته‌جمعی انسان‌ها، بهره‌وری از کمک و همیاری دیگر مردمان در برخورد با مشکلات و مصائب است. ازاین‌رو در کهن‌ترین جوامع نیز آثاری از همدردی وامداد، منتهی در شکل ساده و فردی‌اش به چشم می‌خورد.
ریشه‌ی اجتماعی این امر، ناشی از تأثیر متقابل و نیز بسیار عمیق وضعیت زیست مردم یک جامعه در یکدیگر است. تجربه‌ی تاریخی به ما می‌آموزد که نابسامانی و ناهنجاری در معیشت جمعی از افراد یک جامعه، اگرچه در اقلیت باشند، زندگی را بر دیگر اعضاء آن جامعه تلخ و دشوار می‌سازد و سرانجام به سقوط و انحطاط آن نظام منتهی می‌گردد.
مصلحین اجتماعی و سازندگان جوامع نوین و در پیشاپیش آن‌ها، پیامبران الهی، همواره به‌ضرورت تعاون و همدردی و تا حد امکان، امداد و همیاری توجه و عنایت داشته و تلاش‌ها و کوشش‌های فراوانی در این راه ابراز داشته‌اند. در داستان زندگی حضرت مسیح، الگوهای بسیار جالبی از انواع گوناگون مددکاری در رابطه با بیماران، مستمندان و حتی مجرمان دیده می‌شود.
امام علی بن ابیطالب (ع) در دوران کوتاه خلافتش، با رفتاری که نسبت به همه‌ی یتیمان و بینوایان و از کار افتادگان دارد به‌تمامی فرمانروایان می‌فهماند که وظیفه‌ی یک حکومت عدالت‌گستر و مردم‌دوست، رسیدگی دقیق و مهرآمیز به حال‌وروز طبقات رنج دیده و محنت‌کشیده و آسیب‌رسیده است.
با ورود صنعت به زندگی انسان و همچنین تحولات مختلف، شرایط گوناگون اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، از یک‌سو و بروز مسائل و مشکلات از سوی دیگر، نیازها و انتظاراتی را به وجود آورده است که توجه علمی و کارشناسانه به پدیده‌های مختلف اجتماعی را می‌طلبد. لذا خدمات اجتماعی برنامه‌ریزی‌شده به‌تدریج جایگزین فعالیت‌ها و کمک‌های موردی شد. متفکران اجتماعی و پیشگامان حرفه‌ی مددکاری اجتماعی بر آن شدند تا با درک وضعیت اجتماعی افراد، زمینه‌ی لازم را برای یاری‌رساندن به آن‌ها فراهم آورند. با این هدف بود که ایشان سعی کردند تا افراد را برای قبول مسئولیت بیشتر در اداره‌ی امور خویش آماده کنند و با ایجاد محیطی مناسب در جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند بشر را از فشار شرایط محیط برهانند. با توجه به اهمیت خدمات اجتماعی روزنامه وقایع استان در گفتگو با میلاد مشایخی، رییس بهزیستی اراک به‌عنوان یکی از دستگاه‌های متولی مهم در حوزه خدمات رسانی به افراد آسیب دیده، جویای معضلات اجتماعی این شهرستان و ارائه خدمات به آنان شد که در ذیل صحبت‌های مشایخی را ازنظرمی گذارانید
بابیان اینکه یکی از فعالیت‌های اجتماعی بهزیستی اراک مداخله است، اظهار کرد: یکی از زیرساخت‌هایی که در این زمینه همواره به بهزیستی کمک شایان به ذکری کرده است اورژانس اجتماعی است. فعالیت اورژانس اجتماعی به شماره تماس ۱۲۳ مداخله در بحران‌ها است درواقع اورژانس اجتماعی در بحث‌هایی همچون کودک‌آزاری، همسر آزاری، سالمند آزاری و خودکشی ورود و مداخلات لازم را انجام می‌دهد و علاوه بر این فعالیت‌هایی درزمینه شناسایی کودک کار و حمایت از آنان ورود پیدا می‌کند.

در سال جاری ۹۹ زن خشونت دیده از خدمات خانه امن زنان استفاده کردند
وی ادامه داد: علاوه بر فعالیت‌های اورژانس اجتماعی، بهزیستی اراک در حوزه زنان خشونت دیده در قالب خانه‌ای به نام «خانه امن زنان» خدمات ارائه می‌دهد که در این خانه حدود هزار و ۶۱۸ نفر از تیرماه امسال از خدمات آن استفاده کرده‌اند درواقع ۹۹ نفر از هزار و ۶۱۸ خدمات این خانه استفاده کرده‌اند. خانه امن زنان خدمات گسترده‌ای را به جامعه هدف خود ارائه می‌دهد که شامل مشاوره تغذیه، حقوقی و.. است.

۳۰ دختر آسیب‌دیده در مرکز بهزیستی اراک نگهداری می‌شوند
رییس بهزیستی شهرستان اراک تصریح کرد: مرکز ندای «مهر فروغ آفتاب» یکی دیگر از مراکز بهزیستی اراک است که در حوزه دختران آسیب‌دیده و ارائه خدمات به آنان فعالیت می‌کند. در سال جاری ۳۰ نفر از ۶۴۰ خدمات مشاوره‌ای و اشتغال‌زایی این مرکز در اراک بهره‌مند شده‌اند. خوشبختانه برگشت به خانواده دختران توسط اقدامات این مرکز بسیار خوب بوده است درواقع در این مرکز سعی می‌شود این دختران آسیب‌دیده تبدیل به زنان آسیب‌دیده نشوند.

تلاش بهزیستی شهرستان اراک برای رساندن آمار کودکان کار و خیابانی به صفر بی‌فایده بوده است
مشایخی در ادامه گفت: علاوه بر این مراکز بهزیستی اراک دارای دو مرکز در حوزه کودکان کار و خیابانی است که واقعاً این حوزه چالش سخت و عظیمی دارد و هرچند تلاش می‌کنیم ولی نمی‌توانیم آمار این کودکان را به صفر برسانیم. بهزیستی اراک تاکنون توانسته ۱۱۰ نفر کودک کار و خیابانی را شناسایی کند. این ۱۱۰ کودک در دو مرکز «کودکان آفتاب» و «سپیده صبح» در حال دریافت خدمات هستند و علاوه بر آن روی خانواده‌این کودکان کارهای مشاوره‌ای و خدماتی صورت می‌گیرد چرا که خانواده شروع‌کننده روندی است که کودک وارد کار و خیابان می‌شود.

اراک دارای چهار منطقه پرخطر در حوزه آسیب‌های اجتماعی همچون خودکشی است
وی با اشاره به اینکه بهزیستی اراک دارای چهار پایگاه خدمات اجتماعی است، عنوان کرد: این پایگاه‌ها در محله‌های پرخطر شهر اراک مستقر هستند درواقع این پایگاه ها شعبه‌هایی از اورژانس اجتماعی هستند. بهزیستی اراک پایگاه‌هایی در مناطقی که احساس می‌کند بیشترین تماس به اورژانس اجتماعی و بیشترین آمار خودکشی از این منطقه بوده است را در این مناطق گذاشته است. این چهار منطقه در شهر اراک شامل منطقه قنات ناصری، منطقه فوتبال، منطقه داوران و منطقه باغ خلج است و بیشترین تماس‌هایی که به اورژانس اجتماعی اراک شده است بیشتر از منطقه باغ خلج و منطقه انتهای فوتبال بوده است.

آمار کودکان نگهداری شده در مراکز شبه خانواده محرمانه است
رییس بهزیستی شهرستان اراک گفت: در حوزه امور اجتماعی یکی از وظایفی که بهزیستی دارد، نگهداری از کودکان بد سرپرست و بی‌سرپرست است. بسیاری از این کودکان توسط اورژانس اجتماعی شناسایی می‌شوند و بهزیستی اراک این کودکان را در ۵ مرکز شبه خانواده نگهداری می‌کند. یکی از این مراکز شیرخوارگاه است که کودکان در سن شیره خوارگی را نگهداری می‌کنند، و مابقی مراکز شبه خانواده بهزیستی اراک شامل مرکز نگهداری فرزندان پسران و دختران زیر ۱۴ سال، مرکز نگهداری پسران ۱۴ تا ۱۸سال است و مرکز دختران بالای ۱۲ سال است که ارائه آمار تعداد این کودکان محرمانه است، دلیل محرمانه بودن آن بدین خاطر است که بهزیستی اراک متقاضی فرزند پروری زیاد دارد و برای همین بهزیستی اراک باید تمرکز لازم را داشته باشد تا اصلح‌ترین خانواده را ازنظر سلامت روان، اقتصادی، مالی انتخاب کرده تا فرزندان را در اختیار آنان قرار دهد.
مشایخی ادامه داد: در این پنج مرکز شبه خانواده که از شیرخوارگاه شروع و تا افراد ۱۸ ساله در آن نگهداری می‌شود، کودکان در آن‌همچون خانواده اداره می‌شوند با این تفاوت که کودک به‌جای پدر و مادر از حمایت‌های مراقب، روانشناس و مددکار برخوردار است.متأسفانه خانواده‌های درخواست‌کننده فرزند از بهزیستی در رده سنی نوزادان هستند و همچون کشورهای توسعه‌یافته نیست که خانواده‌ای یک فرزندِ ۱۸ ساله را به سرپرستی قبول کند.
وی بابیان اینکه روند واگذاری فرزند به خانواده‌های متقاضی روند سخت و زمان بری است، گفت: دلیل این امر بدین خاطر است که بهزیستی به دنبال این است که کودک در اختیار اصلح‌ترین خانواده قرار گیرد به‌عنوان‌مثال طی سه الی چهار ماه اخیر ۲ الی سه مورد واگذاری فرزند داشته در اراک صورت گرفته است و آن‌هم در مقطع نوزادان بوده است.
رییس بهزیستی شهرستان اراک ادامه داد:کودکانی که در مراکز شبه خانواده بزرگ‌شده‌اند و بعد از سن ۱۸ سالگی هیچ خانواده ای آن را به فرزندی قبول نکرده است ، این‌طور نیست که بهزیستی آنان را به حال خود رها کند بلکه از حمایت‌های بهزیستی همچنان برخوردار هستند و از خدمات کمک‌هزینه‌های دانشجویی، ازدواج و … بهره‌مند می‌شوند.

۲۰۸کودک از طرح «غذای گرم» بهزیستی شهرستان اراک بهره‌مند هستند
مشایخی بابیان اینکه بهزیستی اراک دارای ۵۰ مهد کودک است، گفت: علاوه بر این تعداد ۸ روستا مهد وجود دارد که در روستاهای با امکانات کم شهرستان اراک ایجادشده‌اند. در مهدکودک‌های بهزیستی شهرستان اراک، طرحی به نام «غذای گرم» وجود دارد که در این طرح به کودکانی که خانواده آنان ازلحاظ اقتصادی دچار مشکل باشند کمک‌هزینه غذا تعلق می‌گیرد. در مهدکودک‌های بهزیستی شهرستان اراک ۲۰۸ کودک تحت پوشش طرح غذای گرم هستند.
وی گفت: به سه گروه در بهزیستی وام تعلق می‌گیرد که شامل معلولان متقاضی اشتغال که دارای سلامت جسمی و روانی در حد آن اشتغال را داشته باشند، زنان سرپرست خانواده و معتادان بهبودیافته است. بهزیستی اراک افتخار دارد که به این سه گروه در سال جاری حدود ۹ میلیارد تومان وام اختصاص داده است و افرادی که از این وام‌ها استفاده کرده اند از چرخه حمایتی بهزیستی خارج می‌شوند و به‌عنوان فرد شاغل نه‌تنها خود به اشتغال مشغول می‌شوند بلکه نیروهای دیگر را به چرخه اشتغال وارد می‌کنند.
رییس بهزیستی شهرستان اراک ادامه داد: علاوه بر ارائه وام بهزیستی در حوزه مسکن هم به مددجوهای خود خدماتی ارائه می‌دهد. بهزیستی در ارائه خدمات مسکن اولویت اول آن خانواده‌های دارای دو معلول است که خوشبختانه بهزیستی اراک امسال ۲۲ واحد برای خانواده‌های دارای دو معلول مسکن ایجاد کرده است و علاوه بر آن ۱۲ واحد مسکن به خاطر سیلی که در ابتدای سال جاری در اراک آمد تخریب شد، هر ۱۲ خانه با کمک‌های بهزیستی اراک با همکاری سپاه و بنیاد مسکن استان خرابی آن‌ها برطرف و این خانه‌ها تعمیر و تجهیز شد و هم‌اکنون سیل‌زده در شهر اراک وجود دارد که تحت پوشش بهزیستی باشد.

۱۳ هزار پرونده چند معلولیتی در بهزیستی شهرستان اراک ثبت‌شده است
مشایخی گفت: یکی دیگر از فعالیت‌های بهزیستی در حوزه خدمات اجتماعی حوزه توان‌بخشی است که اراک به خاطر تعداد جمعیت بالای آن بیشترین تعداد آمار معلولان استان را به خود اختصاص داده است. در بحث انواع معلولیت‌ها شهرستان اراک از آمار بسیار بالای چند معلولیت‌ها برخوردار است که در این شهرستان ۱۳ هزار پرونده مربوط به چند معلولیت‌ها در بهزیستی اراک ایجادشده است که این معلولان در ۱۵ مرکز معلولان این اداره نگهداری می‌شوند و علاوه بر این مراکز، بهزیستی اراک دارای ۲۰ مرکز روزانه است که ۲ مرکز آن درزمینه کودکان اتیسم فعالیت می‌کنند.

۲ هزار و ۱۵ زن سرپرست خانوار تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان اراک هستند
وی تصریح کرد: در حال حاضر ۲ هزار و ۱۵ زن سرپرست خانوار تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان اراک خدمات دریافت می‌کنند که این زنان از کمک‌هزینه‌های معیشتی، تحصیلی و ازدواج مجدد استفاده می‌کنند و خوشبختانه تمام زنان سرپرست خانوار بهزیستی شهرستان اراک دارای بیمه هستند .

بهزیستی شهرستان اراک به TS ها خدمات ارائه می‌دهد
رییس بهزیستی شهرستان اراک در پایان با اشاره به خدمات تخصصی این اداره گفت: یکی دیگر از خدمات تخصصی این اداره در حوزه TS ها است ،اگر فردی (Transsexual) که تمایل به تغییر جنسیت داشته باشد طبق یک‌روند دقیق علمی، مصاحبه، شش ماه تحت نظر روان‌پزشک بودن بهزیستی اراک می‌تواند کمک کند که تغییر جنسیت دهد و وارد فضای روانی سالم شود و بهزیستی اراک دارای واحد TS ها است ما در بهزیستی اراک روانشناسی تخصصی TS ها راداریم که اگر فردی مراجعه کرد تشکیل پرونده محرمانه در اورژانس اجتماعی می‌دهد ولی خیلی از افرادی که بـــه این واحد مراجعه مــی‌کنند TS نیستند بلکه هـویت جنسی آن‌ها مشکل‌دارنــد درواقــع (GID (Gender Identity Disorder هستند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.