خانه » جدیدترین » ارمغان سیاه

ارمغان سیاه

دوشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۸  شماره ۱۱۰۵

ارمغان سیاه

آلودگی هوا بر قدرت باروریِ زنان تاثیر منفی می گذارد

الهه فراهانی

رشـد جمعیت بـه فرآیندهای باروری انسان وابسـته اسـت و باروری مهم ترین تعیین کننده تغییرات جمعیتی اســت. عوامل متعددی می تواند نقــش مهمی در تعیین ســطح و روند باروری داشـته باشد. عواملی وجود دارد کـه مسـتقیم و یا غیرمسـتقیم بر روند باروری تأثیرگذار است. از جمله این عوامل سقط های جنین غیر ارادی است. سقط جنین نیز متأثر از عوامل بسیاری اسـت که از جمله آن، عوامل محیطـی و آلودگی هواست. آلودگی هوا نه تنها بر روی افراد عادی، بلکه بر نتایج بارداری نیز تأثیر منفی دارد و این حساسیت را برای جمعیت شناسان ایجاد می نماید کـه مطالعــات عمیق تری را نسـبت مسایل مربوط به باروری و آلاینده های زیست محیطی انجام دهند. در باروری توجه بــه این نکته قابل توجه است که علاوه بـر عـدم تمایل زوجین به تولید مثل، مساله سقط جنین نیز در کاهش میزان باروری نقش به سزایی ایفا کرده است. پژوهش ها نشان می دهد سقط خود به خودی جنیـن شایع ترین عارضـه بارداری می باشد و حدود ۱۵ـ ۲۰ درصد حاملگی های قطعی، به سقط خودبه خود ختم می شوند.
پزشکان در مطالعه‌ای جدید دریافتند قرار گرفتن در معرض هوای آلوده می‌تواند بر تعداد سال‌هایی که امکان باروری زنان وجود دارد، تاثیر بگذارد. گروهی از متخصصان ایتالیایی در بررسی خود به مطالعه تاثیر آلاینده‌ها بر قدرت باروری پرداخته و دریافتند زنان ساکن در مناطق شهریِ آلوده نسبت به زنانی که در مناطق پاک و با هوای سالم زندگی می‌کنند سه برابر بیشتر احتمال دارد که فرآیند تخمک‌گذاری در آنان با مشکل روبرو شود.کارشناسان اظهار داشتند: درحالیکه این شرایط لزوما احتمال بارداری زنان را در دهه ۲۰ سالگی و اوایل دهه ۳۰ سالگی از بین نمی‌برد اما می‌تواند به کاهش سال‌های باروری آنان و یائسگی زودهنگام منجر شود. متخصصان با اشاره به اینکه تخمدان حاوی تعداد مشخصی سلول فولیکول است، اظهار داشتند: در بررسی‌هایی که پیش از این انجام شده آمده‌ است سیگار به این فولیکول‌ها آسیب می‌زند و در این مطالعه نیز مشخص شد که آلاینده‌های نیتروژن دی‌اکسید (NO۲)، دوده و ذرات فلزات سنگین ناشی از سوخت خودروها و بخش صنایع در این زمینه تاثیر مشابه سیگار دارد.در این بررسی متخصصان ایتالیایی نمونه خون ۱۳۱۸ زن را مورد آزمایش قرار دادند تا وضعیت تخمک‌گذاری آنان مشخص شود. همچنین میزان آلاینده‌های موجود در محیط زندگی این افراد ارزیابی شد.زنانی که در محیط‌هایی با سطح بالایی از آلاینده NO۲ زندگی می‌کردند فرآیند تخمک‌گذاری آنان با مشکل روبرو شده و میزان ذخیره تخمک آنان کمتر بوده‌ است.
شهر اراک از سال ۱۳۵۰ روند صنعتی شدن را آغاز کرد و به مرور صنایع جدید و صنایعی که ملزم به جابجایی شده بودند وارد این شهر کوچک باغستانی سرسبز و خوش آب و هوا شدند. اولین صنعت بزرگ که در این شهر مستقر شد تولید آلومینیوم بود که مقداری از مزارع و زمین های بایر را به کارخانه تبدیل کرد و پس از آن با گسترش کارخانه‌ها، اراک به یکی از هشت شهر آلوده کشور تبدیل شد. بسیاری از مردم اراک معتقدند بیماری‌های ریوی و تنفسی، سرطان‌ها، نازایی و حساسیت‌ها و استرس‌های ناشی از آلودگی هوای اراک با انواع آلاینده‌های خطرناک چون نیترات، منواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای ناکس، ذرات معلق و گرد و غبار، هیدروکربورهای نسوخته، سرب و … در ارتباط است. بر همین اساس طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک در سال های قبل به تصویب رسید طرحی که درخواست چندین ساله مردم اراک بود اما هیچ یک از این طرح ها و نشست های مسئولان متاسفانه تاثیری در وضعیت سلامتی و رضایتمندی مردم نداشته است و اکنون شاهد درگیر شدن مردم با انواع بیماری ها مانند اختلالات نازایی هستیم؛ اختلالاتی که همگی ارمغان سیاه این صنایع آلاینده برای مردم بوده است.
متوسط ناباروری در استان مرکزی بالاتر از متوسط جهانی است
دکتر نوشاد، متخصص ارولوژی و جراحی مردان کلینیک درمان ناباروری رستاک در گفتگو با وقایع استان بیان کرد: میزان ناباروری استان مرکزی حدود ۲۰ درصد اعلام شده اما این آمار رسمی نیست. متوسط ناباروری در کل دنیا ۱۵ درصد است که در استان مرکزی این میزان بیشتر از نرم جهانی است.
وی افزود: ناباروری علل مختلفی دارد که شایع ترین آن آلودگی صنعتی ،سبک زندگی مدرن ، بی تحرکی ، چاقی و مادرزادی ، تماس با سموم ، ژنتیکی و افزایش سن ازدواج و فرزند آوری است. در گذشته ناباروری زنان بیشتر از زنان بود که اکنون به صورت ۵۰ درصدی در میان زنان و مردان رخ می دهد.
سهامدار و رییس هیات مدیره کلینیک درمان ناباروری رستاک تصریح کرد: بر خلاف آنچه که در کشورهای دیگر مردم را به خوردن سبزیجات برای داشتن سلامت دعوت می کنند ما بایستی با احتیاط سبزیجات را در سبد غذایی خود وارد کنیم چرا که سرشار از سموم بوده و تاثیر زیادی در ناباروری و کاهش کیفیت باروری فرد ایجاد می کند.
معصومه فتلی زاده، متخصص زنان و زایمان در گفتگو با وقایع استان گفت: حقیقت تلخ این است که بنا بر اعتقاد بسیاری از متخصصان، تنفس در هوای آلوده توسط مادران باردار به آسیب کروموزوم‌های جنینی، زایمان زودرس، جنین کم‌وزن و نارس و حتی آسم در دوران کودکی می‌انجامد و حتی باعث می‌شود آمار سقط جنین تا ۴۰ درصد افزایش یابد.
وی افزود: در حال حاضر صنایع و عوامل مختلف مرتب در حال پخش مواد آلوده به جو می‌باشند. این مواد می‌توانند از طریق تنفسی یا تغذیه‌ای وارد بدن فرد شوند و در ایجاد زایمان زودرس و پارگی زودرس پرده‌های جنینی موثر باشند.
فتلی زاده تصریح کرد: در حال حاضر مبحث جدیدی در ژنتیک ایجاد شده است تحت عنوان ژنتیک تغذیه. بنابراین محیط و حتی تغذیه هم می‌توانند روی ژنتیک فرد تاثیر بگذارند. پس تا این اندازه بی‌مهابا از مواد آلوده‌کننده محیطی و مواد نگهدارنده‌ای که در مواد غذایی استفاده می‌شوند نگذریم و بدانیم همه آنها روی سلامت ما تاثیر می گذارند و باید تاثیر تمام اینها را روی سلامت‌مان بررسی کنیم.
وی اضافه کرد: نکته حائز اهمیت این است که سلامت مردم چیزی نیست که تحت‌شعاع سیاست قرار بگیرد و این موضوع بایستی به عنوان یک مساله حیاتی در کارگروه های کاهش آلودگی هوا مطرح شود چرا که این مساله در این زمان تا این میزان تاثیرگذار بوده و اگر همین روند آلودگی ادامه یابد قطعا درصد نازایی در میان زنان و مردان دو چندان خواهد شد.
فتلی زاده اظهار داشت: هر چند که روش های مختلفی برای درمان ناباروری وجود دارد اما همگی هزینه های هنگفتی دارد و این چیزی نیست که مردم عادی بتوانند به راحتی از پس آن برآیند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.