خانه » پیشنهاد سردبیر » ۳۰ مترمربع برای تنفس

۳۰ مترمربع برای تنفس

چهارشنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۰  شماره ۱۴۶۶

وقایع استان در گفت و گو با سرپرست شهرداری اراک و یک کارشناس محیط زیست راهکارهای حفظ و توسعه فضای سبز شهری اراک را در بحران کم آبی بررسی می کند

۳۰ مترمربع برای تنفس

اگر سالانه یک متر مربع به سرانه فضای سبز شهر بیفزاییم طی مدت چهار سال به میزان سرانه ای که برای فضای سبز شهرهای آلاینده در نظر گرفته شده است، دست خواهیم یافت

فاطمه چاپاری

در سال های گذشته برای رفع آلایندگی و توسعه شهری و زیرساخت‌های شهر اراک پروژه‌های متعددی تعریف شده بود. از جمله اجرای طرح جامع فضای سبز شهر اراک و حومه که متأسفانه تاکنون مغفول مانده و به نتیجه مطلوب نرسیده است. مهمترین دلیل آن هم نبود منابع آبی پایدار، مطمئن و کافی است که براساس آن همچنان این خلاء بزرگ به قوت خود باقی است. تمامی مسئولان مدیریت شهری در دوره ششم شورای شهر بر تغییر منابع آبیاری فضای سبز شهری از آب شرب به پساب صنعتی اتفاق نظر داشته و از همین رو انتظار می رود در ماه ها یا سال های آتی تغییراتی راهگشا در این زمینه صورت پذیرد، با این همه موارد کارشناسی دیگری نیز موجود می باشد که در حفظ و توسعه فضای سبز شهری در دوران خشکسالی و کم آبی راهگشا بوده با این حال تا کنون از نظــر مسئولان ذی ربط در شهرداری دور مانده است.
به گفته سرپرست شهرداری اراک سرانه کنونی فضای سبز در این شهر به ازای هر یک از شهروندان نزدیک به ۲۶ متر مربع می باشد، محمد جعفر پور در گفت و گو با خبرنگار وقایع استان، اراک را از جمله شهرهای آلاینده کشور نام برده و می گوید: با توجه به صنعتی بودن شهر اراک و آلایندگی صنایع این شهر نیاز ویژه ای به فضای سبز دارد به طوری که سرانه فضای سبز در اراک بایستی به ۳۰ مترمربع برسد، در همین راستا طی برنامه ای که در نظر گرفته شده اگر سالانه یک متر مربع به سرانه فضای سبز شهر بیفزاییم طی مدت چهار سال به میزان سرانه ای که برای فضای سبز شهرهای آلاینده در نظر گرفته شده است، دست خواهیم یافت.
وی ادامه می دهد: در حال حاضر حدود ۱۲۰۰ هکتار فضای سبز شهری در شهرداری اراک و ۸۰۰هکتار فضای سبز اکولوژیک در اختیار مردم تحت عنوان باغات شهری وجود دارد که مجموعا می توان گفت شهر اراک تا این لحظه از ۲۰۰۰ هکتار فضای سبز برخوردار است.
سرپرست شهرداری اراک اظهار می کند: انجـام عملیات لوله گذاری با هدف انتقال آب غیر شرب به فضای سبز مناطق که به تنهایی باعث حذف مصرف آب شرب و صرفه جویی درمصرف آب می گردد از مهم ترین اقداماتی است که سازمان زیباسازی و فضای سبز شهرداری اراک آن را دنبال کرده و در صدد اجرایی کردن آن می باشد، این پروژه از سال ۱۳۹۹ در مناطق کوی صنعتی، پارک شهید باهنر، منطقه نوار جنگلی، سطح مناطق شهری ،بلوار قائم مقام فراهانی، جاده اراک تهران و … آغاز به کار نموده و اکنون در حال انجـــــام می باشد و امید است تاثیر بسزایی در راندمان آب فضای سبز اراک داشته باشد.
احسان آخانی یکی از فعالان محیط زیست نیـز در گفت و گو با خبرنگار وقایع استان می گوید: با توجه به منابع آبی و فضای سبز موجود شهر می توان نیم نگاهی به توسعه فضای سبز شهری در اراک داشت، اما برای این کار ابتدا باید حفظ فضای سبز موجود را در اولویت قرار دهیم که این امر با کاهش سطح چمن فضای سبز شهری و حذف درختانی که کارکرد اکولوژیکی خود را از دست داده و جایگزینی این درختان با فضای سبز جوان قابل تحقق است.
این کارشناسی محیط زیســـت ادامه می دهد: در سال های گذشته انتخاب گونه های کاشته شده در سطح شهر کارشناسی نبوده و تنها در سه چهار سال اخیــر گونه های کم آب بر برای کاشت در اولویت قرار گرفته اند، بخش زیادی از درختان فضای سبز شهر اراک را گونه های اقاقیا و زبان گنجشک تشکیل داده است. در حالی که در توسعه فضای سبز همیشه تاکید بر تنوع گونه ها بوده و علت آن نیز این بوده که ممکن است یک نوع بیماری در یک گونه گیاهی غالب شده و در صورتی که در فضای سبز شهری تنها از این گونه استفاده شده باشد، این امر منجر به نابودی فضای سبز شود و یا در موردی مشابه عوامل طبیعی چون خشکسالی و کمبود آب باعث خشک شدن بخش وسیعی از فضای سبز شهر گردد. از همین رو تنوع گونه های گیاهی کاشته شده در سطح شهر از عوامل مهمی است که بایستی برای افزایش تاب آوری فضای سبز شهری به خصوص در بحران کم آبی به آن توجه نمود.
آخانی خاطرنشان می کند: گذشته از آن با بروز بحران کم آبی حمله پارازیت ها از جمله آفت های گیاهی به نباتات افزایش پیدا می کند، چرا که درخت در ضعیف ترین حالت ممکن قرار گرفته و تغذیه خوبی ندارد به همین دلیل در دوران کم آبی باید به تنوع گونه و واکاری درختان مسن توجه ویژه ای داشت.
وی در پایان تاکید دارد: به طور کلی در حوزه شهری برای برنامه ریزی فضای سبز به برنامه ریزی ۳۰ تا ۴۰ ساله نیاز داریم چرا که ما در شهر نیازمند فضای سبز بادوامی هستیم، در توسعه فضای سبز کشور به این موضوع توجه کمی شده در صورتی که برای نیل به توسعه پایدار در فضای سبز شهری آن هم در بحران کنونی که ناشی از کم آبی است باید از علم روز و متخصصین در این زمینه استفاده نمود تا بتوان گامی اساسی در حفظ و احیای فضای سبز در شهر آلوده ای چون اراک برداشت.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.