خانه » پیشنهاد سردبیر » دستان سخنگو

دستان سخنگو

سه شنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۸  شماره ۱۱۱۵

گزارش «وقایع استان» از مراسم نکوداشت «احمد جعفری نژاد» معمار برجسته اراکی که شهرتش جهانی است

دستان سخنگو

من اراک را با خودم به سراسر دنیا بردم و در تمام طراحی هایم از جمله طراحی پارک های «دیزنی لند» از اراک الهام گرفتم

عباس لعل بار

این روزها در فضای مجازی نام یک معمار اراکی با شهرت جهانی بر سر زبان مردم افتاده است. احمد جعفری نژاد، معمار برجسته ایرانی در حوزه طراحی تم‌پارک متولد نخستین روز از بهمن ۱۳۱۶ در اراک است و سبک آثارش در حوزه طراحی فضاهای سرگرمی. جعفری نژاد در سال ۱۳۳۶ وارد دانشگاه تهران هنر (گروه معماری) شد و پس از فارغ‌التحصیلی و ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران به آمریکا مهاجرت کرد. وی پس از گذران دوره مطالعاتی در دانشگاه سالت‌لیک‌سیتی در سال ۱۹۶۶، بعنوان معمار به استخدام شرکت دیزنی در آمد. او تا سال ۲۰۰۴ بعنوان طراح معماری و مدیر هنری به شرکت دیزنی خدمت کرد.
وال اچ. یوزل، مدیر اجرایی بخش معماری شرکت دیزنی پس از اهدای نشان ۳۶ سال رویایی با شرکت دیزنی در مورد احمد جعفری نژاد گفت: «همه ما هنوز هم نشانه‌هایی از طرح‌های شما را در پارک‌های دیزنی سراسر دنیا میبینیم. خلاقیت شما به شناخت همگان از محیط‌های ساخته شده توسط دیزنی کمک کرد. تردیدی نیست که افراد انگشت‌شماری چون شما هستند که میتوان ادعا کرد تا این اندازه مؤثر بوده‌اند.»
شمارش جوایز وی موجی از شور و افتخار را برای هر ایرانی بویژه اراکی ها به همراه دارد؛تشکر برای مهندسی خلاقانه رویایی Walt Disney Imagineering در Disney legend award سال ۲۰۰۶، نشان ۱۵ سال سابقه خدمت از شرکت مهندسی WED و MAPO، نشان ۲۵ سال سابقه ممتاز خدمت از شرکت دیزنی، نشان ۳۰ سال خدمت برجسته از شرکت دیزنی، نشان تشخّص ۳۵ سال جادویی با کمپانی Walt Disney.
برخی از پروژه‌هایی که جعفری نژاد انجام داده است از این قرارند:
معمار ارشد شرکت معماری فرمانفرما در طراحی فرودگاه مهرآباد و ورزشگاه آزادی، تهران، ایران (۱۹۶۸-۱۹۶۹)
طراحی و ساخت طرح جامع ۱۰ساله دیزنی‌لند، امریکا، ۱۹۶۹
مرکز خرید بوئنا ویستا در والت دیزنی جهانی فلوریدا، ۱۹۷۰
معمار ارشد پروژه (Big Thunder Mountain) در کنار تونی باکستر (مدیر هنری). کالیفرنیا، ایالات متحده آمریکا. (۱۹۷۲-۱۹۷۶ و افتتاح در تاریخ ۱۹۷۹)
سرپرست طراحی و بازرس تم توکیو دیزنی لند، Urayasu)، اورایاسو(چیبا، ژاپن. ۱۹۸۲، افتتاح در سال ۱۹۸۳)
معمــار ارشد وسترن لند و ادونچـر لنـــد، Marne-la-Vallée)، مارن-لا-والی) فرانسه. ۱۹۸۶-۱۹۹۲ [۷] بازرس سایت در (Fantasyland، فنتسی لند)، ۱۹۹۲
راه‌اندازی گروه طراحی CDM در لوس‌آنجلس آمریکا، ۲۰۰۰
طــراح ارشد و مدیر هنری Tokyo Disney Resort)، توکیو دیزنی ریزورت)، (Tokyo Disney Sea، توکیو دیزنی سی)، هتل MiraCosta، میراکوستا) (Fantasyland، فنتسی لند)، ۲۰۰۱
طراح ارشد Animal Kingdom Resort Area و (Disney’s Animal Kingdom Lodge، قلمرو حیوانات دیزنی) ، فلوریدا، ایالات متحده آمریکا. ۲۰۰۱
مدیر طراحی، طراح کانسپت و توسعه طراحی هنگ کنگ دیزنی‌لند، جزیره (Lantau، لانتاو) هنگ کنگ. ۲۰۰۱-۲۰۰۴، افتتاح در سال ۲۰۰۵
مــدیر طــراحی پروژه ســرای خلیج و هتـــل inter continental، عقبه اردن. ۲۰۰۴-۲۰۰۷
مشاور طراحی WDI برای پروژه (Ratatouille، راتاتویی) پاریس دیزنی. ۲۰۰۹
طراحی ورودی‌ها و خیابان اصلی پارک دیزنی لند شانگهای، مشاور (WDI ، دبلیو دی آی)، شانگهای، چین. ۲۰۰۱
سرپرست و ناظر تمینگ (Ocean Water Park، تم پارک آبی اوشن) اولین تم‌پارک آبی روباز در ایران در کیش
طراح پروژه (Hezaro Yek Shahr، هزار و یک شهر) نخستین تم‌پارک تهران
اما چه شد که نام احمد جعفری نژاد پس از این سالها دوباره در فضای مجازی و برای اراکی ها دوباره زنده شد و بر سر زبان ها افتاد.ذ یکی از برنامه های شبکه سوم سیما از احمد جعفری نژاد دعوت کرده و با وی مصاحبه ای می کند. احمد جعفری نژاد که سابقه طراحی «دیزنی لند» در آمریکا، اروپا و آسیا را دارد، در این برنامه از تجربیات خود می گوید. این معمار و طراح ایرانی که سال‌های زیادی را در آمریکا گذرانده، از پروژه‌های معماری خود در نقاط مختلف جهان گفت. جعفری نژاد از دوران کودکی خود در اراک تا تحصیل در تهران و سفر به آمریکا و همکاری با «دیزنی لند» را در برنامه «سلام صبح بخیر» شبکه سه تعریف کرد. وی در این برنامه اظهار داشت که متولد خیابان ملک اراک است، دوران کودکی را در کوچه باغ های اراک گذرانده و پدرش در بازار اراک مغازه ای داشته و روزگار می گذرانده است. جعفری نژاد افزود: من اراک را با خودم بردم و در تمام طراحی هایم از اراک الهام گرفتم و در واقع اراک را به تمام دنیا بردم.
احمد جعفری‌نژاد فارغ‌التحصیل دانشگاه تهران و مدیر ارشد آتلیه معماری دیزلی‌لند در آمریکا پس از ۵۰ سال به ایران بازگشته است تا تجربیات خود را در اختیار جوانان ایرانی قرار دهد. از سویی دیگر روز یکشنبه آیین نکوداشت این طراح و معمار ایرانی با سخنرانی فاضل نظری مدیرعامل کانون، سیدمحمدمهدی حجت معمار و مدرس دانشگاه، سیدمحمد بهشتی‌شیرازی معمار و رییس سابق سازمان میراث فرهنگی و شکرالله بنار مدیرعامل سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری تهران برگزار شد. نمایش فیلم مستندی از جعفری‌نژاد، رونمایی از کتاب «معمار رویاها» و نمایشگاه آثار منتخب احمد جعفری‌نژاد از دیگر برنامه‌های این آیین بود.

معمار رویاها
مراسم نکوداشت احمد جعفری‌نژاد با عنوان «نکوداشت ۵۰ سال خلاقیت در معماری» برگزار شد. به گزارش وقایع استان به نقل از مهر، سیدمحمدمهدی حجت در ابتدای این مراسم از استادان عرصه معماری به ایراد سخنانی پرداخت و گفت: یکی از نکته‌هایی که در کار ما معمارها مهم است نگاه‌کردن و برگرفتن مجموعه چیزهایی است که در طبیعت و جهان اطراف‌مان وجود دارد؛ این کار مهمی است. دومین کار این است آنچه را برگرفته در ذهن خود ترکیب کند و سومین ویژگی توانایی عرضه کردن چیزهایی است که گرفته و ترکیب کرده است.
وی اظهار کرد: دکتر جعفری‌نژاد در برداشتن، ترکیب کردن و عرضه کردن با قدرت بالایی اقدام کرده است. بسیاری از معمارها در یکی از این سه نکته ضعف دارند ولی جعفری‌نژاد در هر سه بعد قدرت دارند.
حجت در ادامه سخنان خود تأکید کرد: «هزار و یک شهر» که استاد طراحی کرده‌اند، برای نوجوانان و جوانان مملکت عرضه شده که بسیار تأثیرگذار است. در این طرح جوهر معماری ما استنباط و اجرا شده است.
سپس نماهنگی با عنوان «معمار رویاها» از زندگی و فعالیت‌های احمد جعفری‌نژاد برای حاضران در مراسم پخش شد.
سیدمحمد بهشتی نیز در ادامه این مراسم به سخنرانی پرداخت. وی بیان کرد: امروزه آن‌قدر دانشگاه معماری داریم و معمار پرورش داده می‌شود که فکر کنم به اندازه کل جهان معمار داریم. اکثر این‌ها بعد از فارغ‌التحصیلی ساختمان‌سازی می‌کنند ولی اندکی از آن‌ها واقعاً معماری انجام می‌دهند.
وی اظهار کرد: قصه در معماری خیلی مهم است و معماران توقع دارند آثارشان قصه‌دار باشد. آقای جعفری‌نژاد تنها معماری است که کارش قصه‌گویی است. معماری او وظیفه‌ای قصه‌گویی است و در بین معماران ایرانی کسی را با چنین خصوصیتی نداریم. قصه‌گویی ایشان خاص و همراه با طنازی، بازی‌گوشی، شیطنت و لطافت است. قصه‌گویی او همه اقشار، نسل‌ها و به‌ویژه کودکان و نوجوانان را درگیر می‌کند، فانتزی در کار ایشان بسیار قدرت دارد.
بهشتی با ابراز خوشحالی از این‌که جامعه معماری ما چنین معماری را پرورش داده است، یادآور شد: کار ارزنده‌ای که آقای جعفری‌نژاد در طراحی «هزار و یک شهر» در سرزمین خودشان انجام داده جای قدردانی دارد. امیدوارم موانع برطرف شود و از نزدیک شاهد اجرای این طرح باشیم.
بعد از این سخنان، بخش دیگری از کلیپ «معمار رویاها» پخش شد.
پس از این بخش، شکرالله بنار مدیرعامل سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری تهران نیز درباره احمد جعفری‌نژاد بیان کرد: در طول فعالیت اقتصادی خود با مهندسان بزرگ کار کردم، به تجربه دریافتم مهندسان و معماران، روح و زندگی و نفس به پروژه می‌دهند. کارگاه بسیار زیبایی را دکتر جعفری‌نژاد طراحی کرد تا بتواند ایده‌ها و خلاقیت خود را برای طراحی و تبدیل ایده به عمل «هزار و یک شهر» انجام دهد. ما خوشحالیم در این پروژه مشارکت داریم و امیدواریم هر چه زودتر به سرانجام برسد.
وی یادآور شد: دکتر جعفری‌نژاد، بزرگی را در شیوایی کلام و قلم، رفتار و چشم‌انداز مدرن در پروژه‌ها دارد.
پخش بخش سوم نماهنگ «معمار رویاها» از دیگر برنامه‌های این مراسم بود. نکته جالب در این نماهنگ‌ها پرداختن به فعالیت‌های احمد جعفری‌نژاد در دیزنی‌لند و طراحی مختلف او برای بخش‌های مختلف این کمپانی در آمریکا و اروپا بود، همچنین تصاویر و گفته‌هایی درباره طراحی پروژه «هزار و یک شهر.»
فاضل نظری مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آخرین سخنران این مراسم بود.
وی در ابتدای سخنان خود گفت: به شما برای حضورتان در کانون خیرمقدم می‌گویم. اگر که یک ایرانی به خارج از کشور برود و برای خلق زیبایی‌ها در کشورهای خارجی مورد تحسین قرار بگیرد، لذت‌بخش است ولی بیشتر از آن و لذت‌بخش‌تر این است که خالق این زیبایی‌ها به کشور خود آمده تا زیبایی‌ها را در کشور خود خلق کند.
رییس هیأت مدیره کانون تصریح کرد: کسی که به آینده فکر می‌کند به کودکان و نوجوانان اهمیت می‌دهد، آینده را نفت و گاز نمی‌سازد بلکه اصلی‌ترین سرمایه ما کودکان و نوجوانان هستند. آقای جعفری‌نژاد به این سرمایه که کودکان و نوجوانان هستند اهمیت به‌سزایی قائل هستند. ایشان خیال‌های ما را واقعی کردند.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با اشاره به برگزاری مراسم بزرگداشت بهرام شاه‌محمدلو با عنوان «آقای حکایتی» در سال گذشته و ابراز احساسات حاضران در مراسم، اظهار کرد: یکی از کارهای مهم آقای جعفرنژاد زنده نگه‌داشتن قصه‌ها و خاطره‌ها است زیرا در معماری‌شان از قصه‌گویی استفاده می‌کنند. نظری سخنان خود را با خوانش شعری درباره حال و هوای وطن به پایان رساند.
سپس آئین رونمایی از کتاب «معمار رویاها» برگزار شد. احمد جعفری‌نژاد در میان استقبال و تشویق بی‌وقفه حاضران در مراسم روی صحنه سالن غدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان حضور پیدا کرد.
در پایان این مراسم احمد جعفری‌نژاد گفت: من با دستم صحبت می‌کنم و زیاد بلد نیستم با زبان صحبت کنم. تنها آرزوی من این است که بچه‌های ایران در هر جا هستند، چراغ آرزو را روشن نگه دارند تا خاموش نشود. وی اظهار کرد: کانون با رساندن این کتاب به دست بچه‌ها در نقاط مختلف کشور خیلی به من کمک می‌کند. پروژه «هزار و یک شهر» باعث شد تا آرشیتکت‌های جوان ایرانی را گردهم جمع کرد و آخرین آرزوی من این است که پروژه «هزار و یک شهر» اجرا و ساخته شود. در پایان گالری طراحی‌های احمد جعفری‌نژاد با حضور حاضران افتتاح شد و مورد بازدید قرار گرفت.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.