نقطه کور

یکشنبه ۲۱ اردی بهشت ۱۳۹۹   شماره ۱۲۶۳

وقایع استان در گفتگو با نایب رییس شورای اسلامی شهر اراک، به بررسی فضاهای بی دفاع شهری شهر اراک می پردازد

نقطه کور

۱۷۰ نقطه شهر اراک از تاریکی مطلق و عدم روشنایی رنج می برد
شهر اراک دارای ۳۰۰ نقطه بی دفاع شهری است
طرح ۵۵ متری به نقاط بی دفاع شهری اراک افزوده است
اداره برق شهر اراک به جای انجام وظایف ذاتی خود و رفع مشکلات روشنایی شهر اراک به مستحبات می پردازد
کندوان های بی مورد و به حال خود رها شده، چهره شهر اراک را به چهره ای به هم ریخته، غبارآلود و نا امن تبدیل کرده است
پس رفتگی و پیش آمدگی ها شهر به معضل جدی و مهم برای شهر اراک تبدیل شده است
شهر اراک از عدم مدیریت جامع و یکپارچه رنج می برند

 

کوروش دیباج

زورگیری، سرقت، تجاوز. این کلمات، می‌تواند دل هرکسی را بلرزاند و قدم اش را سست کند. آنقدر که گاه عبور از کوچه دراز و باریک را برای رسیدن به خانه، محل کار و یا هرجای دیگری، دشوار کند. اگر هوا تاریک باشد، بار این ترس و نگرانی بیشتر هم می‌شود. کمتر کسی را سراغ داریم کـه توصیه هایی در این زمینه از زبان نزدیکانش نشنیده باشد. اینکه تا هوا تاریک نشده، به خانه برگردد یا حواسش باشد تا جایی که می‌تواند، از خیابان اصلی تردد کند. پارک‌ها و بوستان‌های کوچک و بزرگ شهر هم گاه به مکان‌های ترسناکی تبدیل می‌شوند برای آدم‌های تنها.
شمشادهای بلند جان می‌دهد برای خفت‌گیری و انجام اعمال مجرمانه. از روی پل‌های عابر پیاده هم نمی‌شود همیشه با خیال راحت عبور کرد، بخصوص آنهایی که دید کافی از بیرون ندارند. زیر پل‌های بزرگ هم که بیشتر وقت‌ها تکلیف شان روشن است. تجمع معتادان، گاه تصویر تکراری این‌گونه مکان‌ها می‌شود تا جایی که اگر برحسب اتفاق مجبور شدید پیاده از چنین فضایی عبور کنید، حتماً با دیدن صحنه‌های اینچنینی غافلگیر می‌شوید.
«فضاهای بی‌دفاع» همان نامی است که کارشناسان روی نقاط شهری اینچنینی می‌گذارند. نقاط کوری که مجرمان خوب آنها را می‌شناسند. این فضا‌ها می‌توانند پنهان از دید یا در معرض دید باشند اما وجه مشترکشان این است که جان می‌دهند برای انجام اعمال مجرمانه؛ از ریختن زباله و ضایعات گرفته، تا خرید و فروش مواد مخدر، سرقت و تعدی و تعرض. زیر پل ها، گذرگاه‌های زیرزمینی، ساختمان‌های مخروبه و خالی از سکنه، باغ‌ها و بسیاری از فضاهای دیگر را که در زمان های متفاوت دارای کارکردهای متفاوت هستند به عنوان فضای بی‌دفاع می‌توان نام برد. این فضا‌ها معمولاً بدون مالک هستند و یا در صورت داشتن مالک، نگهداری درستی از آنها نمی‌شود. خانه‌های متروکه، نمونه بارز فضاهای بی‌دفاع دارای مالک هستند که خیلی وقت‌ها به محل تجمع اوباش و معتادان تبدیل می‌شوند و آسایش اهالی محل را سلب می‌کنند.
کارشناسان شهری، متروکه بودن و نبود حضور یا استفاده مستمر،کمبود و فقدان نور و روشنایی، نداشتن علائم و تابلوهای شناسایی، نداشتن‌ چشم انداز بصری، بی‌نظمی فیزیکی، عدم حضور مأمور یا مسئول، تناسب ضعیف و نداشتن تناسب با محیط اطراف، فرصت‌های نظارت و کنترل محدود، تنگ و باریک بودن معبر و کاهش قابلیت‌های کنترل و نظارت از سوی مردم را از ویژگی‌های فضاهای بی‌دفاع عنوان می‌کنند. مکان‌های عمومی دیگر نظیر خیابان‌ها، پارک‌ها، چهارراه‌ها، میادین و پل‌ها نیز گرچه در محدوده فضای شهری قرار می‌گیرند و محل وقوع کنش‌های اجتماعی به شمار می‌روند، گاهی ممکن است محـل وقـــوع خشونت‌هایی باشند که امنیت و آسایش شهروندان را به مخاطره می‌اندازد. از این رو وقایع استان در گفتگو با مرتضی سورانه، نایب رییس شورای اسلامی شهر اراک به بررسی فضاهای بی دفاع شهری اراک پــرداخته است.
سورانه اظهار کرد: واقعیتی که باید بپذیریم این است که مدیریت شهری باید یک مدیریت هوشمند و دقیق باشد و هیچ یک از نقاط شهر از دید مدیران خارج نشود، یعنی اگر مدیران سرگرم اجرای پروژه های بزرگ و چشمگیر می شوند نباید از وظایف عادی و روزمره خودشان در شهر غفلت کنند. متاسفانه در شهر اراک شاهد هستیم برخی از مدیران غالبا به فعالیت های جانبی رقبتی بیشتری تا انجام مسئولیت ذاتی شان نشان می دهند.
وی ادامه داد: به همین جهت کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر اراک از واحد خدمات شهری شهرداری خواست که تمامی نقاطی از شهر که در خاموشی مطلق به سر می برند، استخراج و نتایج را در اختیار کمسیون قرار دهند. بر اساس نتایج به دست آمده نزدیک به ۱۷۰ نقطه در شهر اراک از تاریکی مطلق و عدم روشنایی رنج می برد، ولی متاسفانه مسئولین اداره برق شهر اراک به جای اینکه این مشکلات را برطرف کنند در حال انجام فعالیت های دیگری هستند در واقع بیشتر به مستحبات می پردازند تا فرایض و واجباتی که تکلیف و وظایف قانونی آن ها است.
نایب رییس شورای اسلامی شهر اراک تصریح کرد: بر اساس نتایجی که به دست آمد در شهرک الغدیر ۵ نقطه، شهرک شرکت صنایع ۵ نقطه و در خیلی از بوستان ها، کوچه و خیابان ها نقطه تاریک وجود دارد.
نقاط تاریک فقط مختص منطقه ها و محله های اطراف شهر اراک نیست بلکه در تمامی نقاط شهر مشکل تاریکی معابر وجود دارد.
رییس کمسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر اراک با اشاره به تبعات ناگوار نقاط تاریک شهر بر شهروندان، اظهار کرد: وقتی خاموشی و تاریکی در هر نقطه ای از شهر وجود داشته باشد در آن قسمت ناامنی به وجود آمده و آن نقطه یا قسمت تبدیل بــه منطقه بی دفاع، جرم خیز و خطر آفرین خواهد شد و علاوه بر آن باعث خساراتی به عابرین پیاده و حتی ماشین های عبوری خواهد شد همه این جرایم و اتفاقات می تواند در این تاریکی اتفاق بیافتاد که به این نقطه ها، نقطه کور یا نقطه بی دفاع شهری گفته می شود.
ســورانه با بیــان اینکه در اراک ۳۰۰ نقطه کــور و بی دفاع شهری وجود دارد، گفت: مســاله دیگر که شهر اراک در آن با چالش جدی روبرو است پس رفتگی و پیش آمدگی ها شهر است که سال های سال است که در بعضی خیابان های شهر عقب نشینی هایی صورت گرفته اما شهرداری بنا به علت نبود اعتبارت یا اراده برای انجام کار اقدام به همسان سازی نکــرده است که همین امر باعث ایجاد نقــاط آسیب پـــذیر، بی دفاع شهری و نقاط کور شود کــه نمونه آن در مرکزی تــرین خیابان های شهر همچون خیـابان میثم شاهد هستیم که در کنار پس رفتگی ها و پیش آمدگی ها که در این خیابان شاهد هستیم شاهد رها سازی سرنگ های تزریقی و حتی فضولات انسانی هستیم.
نایب رییس شورای اسلامی شهر اراک در ادامه تاکید کرد: این موارد و نواقص برای عملکرد مدیریت شهری اراک مناسب نیست، هر چند این مسائل به ظاهر در مدیریت شهری جزیی محسوب می شود، اما مواردی است که مورد غفلت قرار گرفته است و باعث شده که آرامش شهروندان و امنیت آنان را که مساله کلیدی و حساسی است به خطر بیاندازد.
وی گفت: شهر اراک همچون اغلب شهرهای کشور از عدم مدیریت جامع و یکپارچه رنج می برد و علت آن به این خاطر است که متولیان امور خدمات شهری متعدد و مختلف هستند و همین امر باعث شده گاهی اوقات متولیان با یکدیگر دچار یک سری از اختلافات در سلیقه و عمل شده در مقابل یکدیگر گارد بگیرند و در مقابل همدیگر به جای اینکه اتحاد و همدلی داشته باشند، برای خدمات رسانی بهتر گرو کشی از یکدیگر کرده و از انجام وظیفه طفره می روند. نمونه بارز این امر را در کندوان هایی که توسط ادارات خدمات رسان همچون آب و برق در سطح شهر اراک صورت می گیرد شاهد هستیم، پس از اینکه کندوان در یک نقطه شهر انجام شد آن اداره نه تنها ماه ها بلکـه یک سال طول می دهد تا آسفالت آن منطقه را که کنده است درست کند. این امر باعث شده مردم از گل و لای، گرد و خاک این کندوان های بلاتکلیف در عذاب و رنج باشند و در نهایت همه این عوامل دست به دست هم می دهند تا شهر اراک چهره ای به هم ریخته، غبارآلود و نا امن به خود بگیرد.
رییس کمسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر اراک با اشاره به نقش طرح ۵۵ متری در ایجاد نقاط کور و بی دفاع شهری، عنوان کرد: در این طرح که به تعبیری منحل شده است بسیاری از مالکان اجازه ساخت و ساز نداشتند و محله های اطراف خیابان جنت، کوچه شکرایی، خیابان حکمت و خیابان ۱۲ متری ملک تا میدان ولیعصر که مسیر طرح ۵۵ متری سابق بود بسیاری از املاکی که توسط شهرداری خریداری و تخریب انجام گرفت تبدیل به زمین هایی شودند که هم اکنون این زمین ها ناامنی برای همسایه ایجاد کرده و به نقاط کور شهر اراک افزوده است که چه بسا این زمین ها به عنوان برای رفع قضای حاجت برخی عابرین تبدیل شده است.
سورانه با اشاره به مخاطرات الحاق برخی از روستاهای اطراف به شهر اراک، گفت: محله های اطراف حاشیه شهر، عموما محله هایی هستند که به تعبیری به شهر الحاق و تحمیل شده اند یعنی با استانداردهای شهرسازی محله ها ساخته نشده اند که همین امر تهدید و نگرانی را برای مدیریت شهری در آینده خواهد داشت. الحاق دو الی سه روستای اطراف شهر اراک همچون روستای «مرزیجران»، روستای «گاوخانه» و… به شهر اراک تبعات ناگوار برای مردم این روستاها و شهر اراک خواهد داشت.این روستاها به عنوان روستای های بزرگ و پرجمعیت شناخته می شوند که سرریز جمعیت شهر اراک به این روستا مهاجرت می کنند. مهاجرت به این روستاها به دلایل مختلفی همچون ارزان بودن قیمت زمین و اجاره منزل و نبود مقرارات ساخت و ساز و… بر می گردد.
وی ادامه داد: محله قنات ناصری هم بدین گونه بوده که در ابتدا روستا و سپس به شهر اراک بدون استانداردهای شهرسازی به شهر اراک الحاق شده است، مشکلاتی که در این محلات وجود دارد زمین های هستند که دارای کاربری هستند ولی ادارات مسئول نسبت به تعیین تکلیف این کاربری ها احمال می کنند و مردم و صاحبان این املاک را از بلاتکلیفی خارج نمی کنند همین امر باعث می شود چون زمین ها قولنامه ای هستند ارزان تر خریداری شوند، اما وقتی اقدام به ساخت و ساز این زمین ها صورت می گیرد، فرد خریدار با انبوهی از موانع و قانون مواجه می شوند کــه باعث می شود زمین ها به حال خود رها شده و از طرفی محلی برای تجمیع زباله و پسماند شود.
نایب رییس شورای اسلامی شهر اراک در پایان تاکید کرد: جمع آوری پسماند از وظایف بدیهی شهرداری است و بایستی شهرداری پسماندهای عادی را از محلات جمع آوری کنند که غالبا این کار انجام می شود و اگر این کار به درستی صورت نمی گیرد به خاطر تخطی شهرداری و سازمان پسماند نیست بلکه این تخطی به پیمانکار بر می گردد که مسئولیت انجام این کار را قبول کرده ولی از انجام آن امتناع کرده است ولی نیاز است که شهرداری بر روند انجام درست وظایف پیمانکاران نظارت داشته باشد و این مطالبه گری را از پیمانکار داشته باشد که بایستی پسماند همه محله ها حتی محله هایی که در محدوده شهری قرار دارند، جمع آوری کند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.