خانه » جدیدترین » #ماسک_مناسب_بزنیم

#ماسک_مناسب_بزنیم

شنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۹   شماره ۱۲۹۴

وقایع استان بررسی می کند؛ استانداردترین ماسک برای پیشگیری از بیماری کرونا کدام است؟

#ماسک_مناسب_بزنیم

کوروش دیباج

حالا که اوضاع کرونا مجددا در خیلی از شهرهای کشور از جمله شهر اراک به مرز هشدار رسیده است، علاوه بر توصیه بر شست‌و‌شوی مرتب دست‌ها، تأکید زیادی به استفاده از ماسک در زمان خروج از خانه می‌شود. بنابراین شناخت انواع ماسک ضروری است. به همین منظور وقایع استان بر آن شد تا در این زمینه نظر دکتر الهه نصری، فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی و استادیار یکی از دانشگاه علوم پزشکی کشور را جویا شود، که در ذیل نظرات این فوق تخصص عفونی را از نظر می گذارنید.
ماسک اسفنجی، ماسک پارچه‌ای، ماسک جراحی، ماسک با کربن فعال، ماسک سوپاپ دار، ماسک فیلتردار.ماسک اسفنجی و پارچه‌ای: این دو نوع ماسک صرفا برای مصارف عمومی و به‌منظور پوشاندن دهان و بینی در هنگام عطسه و سرفه کاربرد دارد.اگر ماسک پارچه‌ای از جنس کتان و سه لایه‌ای باشد، عملکرد بهتری دارد. البته باید توجه داشت که هرروز و پس از هر بار استفاده با آب و صابون یا مواد شوینده شست‌وشو داده و خشک شود.
ماسک جراحی: این نوع ماسک عملکرد خوبی برای ویروس دارد. معمولا ماسک جراحی یا دو طرف سفید است یا یک‌طرف آن سفید و طرف دیگرش رنگ آبی دارد که طرف آبی‌رنگ باید به سمت بیرونی باشد.
ماسک با کربن فعال: این نوع ماسک برای جذب تراکم‌های خیلی پایین گاز، بخارات و حذف بو است و کارایی در برابر ویروس کرونا ندارد.
ماسک سوپاپ‌دار: ماسکی است که دریچه‌ای روی ماسک دارد و نباید این دریچه را با فیلتر اشتباه گرفت.
این نوع ماسک مشکلی که دارد این است که هوای فیلتر نشده را خیلی راحت به بیرون منتقل می‌دهد. پس اگر فرد بیمار یا فردی که ناقل ویروس است، از این ماسک استفاده کند باید دقت داشته باشد که لایه ژلاتینی یا لاستیکی سوپاپ سالم باشد. چون در غیر این صورت ویروس به‌راحتی از طریق سوپاپ عبور کرده و وارد دستگاه تنفسی می‌شود.
ماسک‌های فیلتردار: این نوع ماسک شامل:FFP1، FFP2 یا N95،‌FFP3 یا N99 است.
این ماسک‌ها می‌توانند یا بدون فیلتر یا با فیلتر باشند و فقط برای کارکنان مراکز مراقبت‌های بهداشتی و پزشکان توصیه می‌شود.

گروه استفاده‌کننده از ماسک
تمام کارکنان بهداشتی و درمانی
افرادی که عهده‌دار درمان و مراقبت از افراد بیمار هستند
در افراد با زمینه ریوی، کلیوی و قلبی، فشارخون، دیابتی، سرطانی و کلا افرادی که دارای نقص ایمنی هستند
در مکان‌های پرازدحام مثل مترو یا اتوبوس، مرکز خرید و بازارها، بانک‌ها، بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها، ادارات و سازمان‌ها

شیوه استفاده
قبل از زدن ماسک، دست‌های خود را بشویید.
وقتی ماسک می‌زنید، حتما دهان، بینی و چانه خود را به‌طور کامل بپوشانید و در صورت داشتن فلز لای ماسک، قسمت فلزی ماسک کامل روی بینی قرار گیرد.
از لمس کردن ماسک خودداری شود و در حین صحبت کردن از برداشتن ماسک جدا خودداری شود. در صورت لمس کردن ماسک حتما دستان خود را بشویید و هنگام برداشتن ماسک آن را در یک نایلون انداخته و در زباله منتقل کنید. در صورت ایجاد رطوبت باید زودتر برداشته و شسته شود. چون آن رطوبت باعث رشد میکروارگانیسم‌ها می‌شود.
تمام ماسک‌ها به‌جز ماسک پارچه‌ای که قابل شست‌وشو و یک‌بارمصرف هستند، مثلا ماسک جراحی بعد از دو ساعت باید عوض شود یا هرزمانی که مرطوب یا آغشته به ترشحات دهانی باشد، باید عوض شود.
در ضمن طول عمر ماسک‌های فیلتردار هشت ساعت است و با الکل و مایکروویو هم نمی‌توان مجدد استفاده کرد؛ مگر اینکه به‌وسیله اشعه UV و آن‌هم به‌دفعات محدود مثلا پنج بار به‌کار برده شود.

نکته
اگر افراد مبتلا و سالم هیچ‌کدام ماسک نزنند، احتمال ابتلا ۹۰ درصد است.
اگر فرد مبتلا ماسک نزند، ولی فرد سالم بزند، احتمال ابتلا ۷۰ درصد است.
اگر فرد مبتلا ماسک بزند ولی فرد سالم نزند، احتمال ابتلا ۵ درصد است.
اگر هر دو ماسک بزنند، احتمال ابتلا ۵/۱ درصد است.

ویژگی‌های ماسک پارچه‌ای مناسب
تنفس آسان: باید بتوانید هنگام استفاده از ماسک راحت نفس بکشید تا برای استفاده در اماکن عمومی مجبور به برداشتن آن از صورت نشوید. البته اگر شکاف‌هایی برای ورود هوا وجود داشته باشد، استفاده از آن بی‌فایده است.
استفاده آسان: ماسکی را انتخاب کنید که به‌راحتی و بدون آلوده‌کردن اجزای صورت برداشته می‌شود.
دوام بالا: بعد از هر بار استفاده از ماسک پارچه‌ای باید آن را بشویید، اگر ماسک شکل طبیعی خود را از دست داد، دیگر نباید از آن استفاده کرد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.