خانه » پیشنهاد سردبیر » دنده معکوس

دنده معکوس

چهارشنبه ۵ مهر ۱۴۰۲  شماره ۱۷۴۹

گفت و گوی وقایع استان با رئیس اتحادیه مشاورین املاک اراک

طرح مالیات بر درآمد املاک و مستغلات بر خلاف پیش بینی دولت، صاحب خانه ها را نسبت به افزایش اجاره بها تشویق می کند و تاثیری بر کاهش قیمت مسکن نداشته است

فاطمه چاپاری: افزایش نرخ خرید و فروش و اجاره بهای واحدهای ساختمانی در یک سال اخیر بیش از نرخ رشد دلار بوده است و این موضوع اغلب مردم را در حوزه کار و مسکن با مشکل مواجه ساخته بسیاری از افراد به دلیل نرخ بالای اجاره بها مجبور به تعطیل کردن کار خود شده اند و بسیاری دیگر توان تامین هزینه های سنگین اجاره خانه را ندارند، دولت برای بهبود این شرایط و مدیریت بازار مسکن طرح های مختلفی چون اقدام ملی مسکن و طرح های مالیات بر خانه های خالی و مالیات بر درآمد املاک و مستغلات را پیش بینی کرده که همان طور که از شواهد پیدا است تاثیری بر کاهش قیمت مسکن نداشته است و حتی رئیس اتحادیه مشاورین املاک اراک معتقد است طرح مالیات بر درآمد املاک و مستغلات هزینه های سنگینی را بر مستاجران به ویژه در حوزه تجاری تحمیل کرده است، زیرا هر چند طبق قانون این مالیات باید از فرد اجاره دهنده ملک دریافت شود اما اجاره دهندگان با افزایش اجاره بها این هزینه را نیز از مستاجر دریافت می کنند. در واقع قانونی که قرار بود به نفع اجاره نشینان باشد برخلاف پیش بینی ها به ضرر آن ها شده است.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک اراک می گوید: میزان اجاره بها با توجه به عرضه و تقاضا و سیاست های دولت در مدیریت آن به طور مستمر بالا و پایین می شود به طور کلی امسال افزایش اجاره بها را شاهد بوده ایم اما در این ماه بازار راکد بوده، هر سال در اردیبهشت تا تیرماه و همین طور از اواخر مرداد ماه و با نزدیکی به سال تحصیلی نقل و انتقالات در بازار مسکن اوج پیدا می کند و به طور طبیعی نرخ اجاره بها هم بالا می رود، اما حالا که در مهرماه به سر می بریم کمی از تب و تاب بازار کاسته شده است.
بهروز عسکری با اشاره به رکود فعلی بازار خرید و فروش واحدهای ساختمانی می افزاید: اگر قیمت مصالح، عوارض و مالیات ها کاهش پیدا کند قطعا قیمت مسکن هم کاهش خواهد یافت و چنانچه مصالح گران شود قیمت مسکن نیز افزایش پیدا می کند.
وی با اشاره به سیاست های دولت در حوزه ساخت و ساز توضیح می دهد: طرح مالیات بر نرخ اجاره بها در شهر اراک تاثیر سوئی داشته است، شاید این طرح درآمدی برای دولت فراهم آورده باشد اما هزینه آن را مستاجران متحمل شده اند، به ویژه در بخش تجاری بسیار مشاهده شده که متاسفانه موجران مالیات سالانه خود را روی دوش مستاجر می گذارند.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک شهرستان اراک ادامه می دهد: ما در صنف مشاورین املاک این کار را نمی کنیم اما در قراردادهایی که زیرمیزی نوشته می شود این اتفاق رخ می دهد و مستاجر هم چون نمی تواند ملکی از آن خود داشته باشد مجبور است این شرایط را بپذیرد و عملا این طرح جامعه را نسبت به افزایش اجاره بها تشویق می کند و سود آن هم تنها به جیب اداره امور مالیاتی خواهد رفت.
عسکری خاطرنشان می کند: به اعتقاد من در زمینه مالیات خانه های خالی هنوز توفیقی حاصل نشده چرا که در وهله اول نتوانسته ایم به طور کامل خانه های خالی را شناسایی کنیم و اگر بخواهم به طور مشخص در مورد شهر اراک صحبت کنم تعداد واحدهای خالی با متراژ زیر ۱۰۰ متر که جامعه به آن نیاز دارد، خیلی اندک است.
وی می گوید: در طرح اقدام ملی مسکن نیز فعلا تنها امتیازاتی به فروش رفته که بر مبنای آن افرادی که واحدهای مسکونی بهشان تعلق می گیرد مشخص شده اند، وقتی هنوز مسکن ملی برای سکونت افراد تحویل داده نشده است تعداد تراکنش مستاجران هم تغییری نکرده و تنها پس از تحویل این واحدها است که می توانیم در مورد اثربخشی این طرح اظهار نظر کنیم.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک شهرستان اراک معتقد است: مشکل کنونی بازار مسکن در وهله اول بالا بودن تقاضا است چرا که ما واحد مسکونی برای تحویل به افراد نداریم به همین دلیل با افزایش قیمت ها رو برو هستیم.
عسکری می افزاید: از طرفی هزینه های فرآیند ساخت نیز در میزان قیمت مسکن تاثیر بسیاری دارد و با کاهش هزینه ها در این بخش می توان قیمت تمام شده مسکن را هم کاهش داد. در ساختمان مصالحی چون میلگرد، سیمان، درب های ورودی و داخلی، سرامیک و گچ به کار می رود که در سال های اخیر افزایش قیمت زیادی داشته اند، دستمزد کارگران ساختمانی، عوارض و هزینه اخذ مجوز هم در مجموع تا سه برابر افزایش داشته است، حال سودی که سازنده برای خود در نظر می گیرد را هم باید اضافه کنیم.
وی اشاره می کند: علاوه بر این کلیات که در سطح ملی مرورشان کردیم تصمیمات درون شهری نیز در قیمت مسکن موثر است مثلا آیا ما در شهر اراک نیاز به زمین داریم یا نیاز به ساخت و ساز داریم، در این خصوص تصمیات شورای شهر مبنی بر کاهش تراکم بر افزایش قیمت مسکن تاثیر داشته است.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک شهرستان اراک متذکر می شود: همان طور که دیدیم افزایش قیمت مسکن و اجاره بها نتیجه عوامل مختلفی است حال برای کاهش قیمت مسکن باید به بررسی این موارد پرداخت و مثلا برای کاهش قیمت مصالح ساختمانی چاره اندیشی کرد و یا باید عرضه را نسبت به تقاضا افزایش داد وگرنه مشکل همچنان باقی خواهد ماند.
وی در پایان می گوید: به طور کلی نمی توان با تصمیمات فوری و دستوری بازار مسکن را کنترل کرد و این کار نیازمند برنامه ریزهای بلند مدت است و باید ببنیم که تاثیرات طرح اقدام ملی مسکن در سال های آینده چگونه خواهد بود.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.