جان سوزی

پنجشنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۲ شماره ۱۷۶۶

وقایع استان در گفت و گو با یک کارشناس محیط زیست راهکارها و ضرورت های جلوگیری از ادامه مازوت سوزی نیروگاه شازند را بررسی می کند؛ مردم نباید با سلامت خود هزینه مازوت سوزی را بدهند

زهرا مدنی: سال ها است که ما شاهد تصویرهای ناراحت کننده ای از مه آلودگی بر فراز شهر در فصل سرد سال بوده ایم که به دنبال مازوت سوزی در نیروگاه حرارتی شازند منتشر می شود، صحنه های ناراحت کننده تر را در بیمارستان هامی بینیم، به گفته رئیس مرکز بهداشت استان مرکزی و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال های گذشته بیش از ۵۰۰ مرگ‌ومیر مستقیم بر اثر آلاینده‌ها در اراک به ثبت رسیده که در رأس آن بیماری‌های انسداد مجاری هوایی و سرطان‌های ریوی و سکته‌های مغزی و قلبی قرار دارد. در واقع هزینه‌های اقتصادی مرگ‌های ناشی از مواجهه با ذرات معلق به‌مراتب بیشتر از سودآوری‌های تولید برق و صنایع است. متاسفانه با اینکه سال ها بحث مازوت سوزی در نیروگاه‌ها به طور جدی مورد انتقاد شهروندان و فعالان حوزه محیط زیست بوده اما هر ساله با تکرار این امر مواجه بوده ایم و امیدواریم که امسال این اتفاق تکرار نشود.
دراینباره رئیس شورای اسلامی شهر اراک می گوید: به گفته معاون اداره کل محیط زیست استان تهران از سال ۹۷ تا کنون، در نیروگاه‌ها و صنایع استان تهران هیچگونه مازوت‌سوزی نداشته اند لذا ما نمایندگان مردم در شورای شهر در خصوص جلوگیری از مازوت سوزی نیروگاه، مکتوبی را تقدیم وزیر کشور کرده ایم که امیدواریم دستور قاطعانه ای را صادر نمایند.
داود قربانی ادامه می دهد: امسال از مسئولان ارشد استان و دستگاه های متولی انتظار داریم تلاش خود را برای تامین سوخت گاز طبیعی نیروگاه‌ها و صنایع شازند و اراک انجام دهند.
اما سیاوش آقاخانی کارشناس و فعال محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار وقایع استان اظهار می کند: دو الگوی ثابت آلودگی در شهر اراک ایجاد شده که یکی تابستانه و ناشی از پدید ریزگردها است و دیگری مرتبط با مازوت سوزی در فصول سرد سال است، به دلیل شرایط توپوگرافیک شهر اراک وارونگی هوا در ارتفاعات پایین تری اتفاق می افتد و زمستان ها یک لایه از آلاینده هاای مختلف اعم ز آلانیده های ناشی از مازوت سوزی در فراز شهر گسترده می شود.
وی ادامه می دهد: متاسفانه پیشنهاداتی که طی سال های گذشته برای حل این معضل ارائه شده نادیده گرفته شده و مدیران هم هر ساله می گویند ما تلاش خود را کرده ایم اما در نهایت مصوبات بر اساس منافع کوتاه مدت کشور شکل می گیرد و متاسفانه منافع بلند مدت کشور نادیده گرفته می شود. اگر به این موضوع توجه می شد می توانستیم در پنج سال گذشته اقدامات خوبی را برای حل این چالش شکل دهیم.
آقاخانی می گوید: مدیران شهرهایی مثل تهران، قم و اصفهان ظرفیت استفاده از گاز را برای نیروگاه های خود می گیرند و متاسفانه شهرهای دیگری چون اراک علی رغم شرایط شکننده محیطی که دارد هر ساله قربانی مازوت سوزی می شوند.
این کارشناس محیط زیست متذکر می شود: شهر اراک در پنج سال گذشته بار مازوت سوزی در منطقه مرکزی کشور را متحمل شده و عدالت می گوید اگر ضرورتی هم برای مازوت سوزی باشد مطمئنا شهر اراک و مردم آن بیش از این نباید متحمل آن باشند.
وی توضیح می دهد: ما در سال های گذشته پیشنهاداتی ارائه کرده ایم که در کنترل این چالش در حوزه محلی خود موثر خواهد بود. اولین پیشنهاد در خصوص اورهال بوده که امسال یک فاز نیروگاه در محله اورهال قرار گرفته در حالی که می توانستیم دو فاز را در این مرحله قرار دهیم چرا که وقتی در پیک مصرف برق در کشور نیستیم نیازی به فعالیت تمام وقت نیروگاه نداریم.
آقاخانی در ادامه می افزاید: پیشنهاد دیگری که در این خصوص مطرح شد فیلتراسیون نیروگاه بود که در پاسخ گفته شد این پیشنها توجیه پذیر نیست اما باید پرسید بر اساس چه معیاری این توجیه ناپذیری حاصل شده اگر تنها از نظر اقتصادی به این مساله نگاه نکنیم این سوال مطرح می شود که با توجه به خسارتی که به محیط زیست و سلامت مردم وارد می شود باز هم فیلتراسیون توجیه ناپذیر است؟
وی تصریح می کند: اجرا نکردن فیلتراسیون هزینه های اجتماعی و درمانی زیادی دارد و دولت در این بخش هم مجبور است سوبسید هایی را برای بخش درمان در نظر بگیرد. آیا در هنگام ارزیابی توجیه پذیری فیلتراسیون این مسائل هم در کفه میزان قرار گرفته؟ وقتی الزامی در این خصوص وجود دارد یک صنعت باید هزینه های آن را هم پرداخت کند و مردم نباید با سلامت خود هزینه آن را بدهند.
آقاخانی اظهار می کند: در نظر گرفتن سوخت های جایگزین راهکار دیگری است که عنوان شده و می توان از سایر فرآورده هایی که قابلیت اشتعال در مجموعه نیروگاه دارند مثل گاز مایع که در نیروگاه اصفهان استفاده می شود به عنوان جایگزینی برای مازوت در نیروگاه شازند استفاده کرد. که در این زمینه هم باز همان بهانه تکراری مطرح شده که نه این راهکار توجیه اقتصادی ندارد و باز هم سوالی که مطرح می شود اینکه به خطر افتادن سلامت عمومی و محیط زیست موجه است اما استفاده از سوخت جایگزین توجیه پذیر نیست؟
وی خاطرنشان می کند: در پایان مساله خود نیروگاه است که به پایان عمر مفید خود رسیده و مستهلک شده و باید با استفاده از تکنولوژی های نوین جایگزین شود، منطقه ای که نیروگاه در آن قرار گرفته دالان بادی خوبی برای تامین برق سبز است همچنین استان ما ظرفیت بالایی در تولید برق خورشیدی دارد که متاسفانه هیچ یک از این موارد طی سال های گذشته در دستور کار مدیران قرار نگرفته و ما انرژی خود را برای تامین گاز یک نیروگاه مستهلک تحلیل می دهیم.
این کارشناس محیط زیست تاکید می کند: متاسفانه از بین تمامی راهکارهای پیشنهاد شده مدیران راحت ترین راه یعنی دادن وعده تامین گاز را انتخاب کرده اند و این قول را هم در سفرهای استانی از مدیران ملی کشور می گیرند اما در عمل وقتی در شرایط بحران قرار می گیرم باز هم شاهد مازوت سوزی هستیم و این ناجوانمردانه ترین راهی است که مدیران ما اتخاذ کرده اند و هزینه آن را بیماران و بچه های سرطانی که در بیمارستان خوانساری تحت درمان هستند و هزاران انسانی که به دلیل آلودگی هوای اراک جان خود را از دست داده اند، با جان خود پرداخت می کنند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.