خانه » پیشنهاد سردبیر » «وقایع استان» تعداد بالای داوطلبان رشته علوم تجربی در کنکور سراسری امسال را بررسی می کند/ دکتر سلام

«وقایع استان» تعداد بالای داوطلبان رشته علوم تجربی در کنکور سراسری امسال را بررسی می کند/ دکتر سلام

پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶ شماره ۶۲۳
***
وقایع استان
فرشته غلامی
***
هنوز دست راست و چپش را نشناخته و اسمش را نمی تواند به زبان بیاورد که پدرش او را خانم دکتر خطاب می کند. راست می آید و چپ می رود دائما به او می گویند خانم دکتر. اصلا عنوان خانم دکتر برایش درونی شده است. وارد مدرسه که می شود اولین سوال معلم این است که می خواهید چکاره شوید و او با قاطعیت می گوید دکتر. تمام همکلاسی هایش هم همین را می گویند. اصلا اگر کسی نگوید دکتر می شوم همه یک جوری نگاهش می کنند که گویی کار خطایی از او سر زده است. بزرگ و بزرگتر می شود. تازه علایقش را می شناسد گاهی احساس می کند به پزشکی علاقه ای ندارد و کارهای هنری را دوست دارد. گاهی هم گمان می کند به دروس خواندنی و شعر و رشته انسانی علاقمند است. اما خوب که فکر می کند در نهایت به این نتیجه می رسد که مگر می شود خانم دکتر نشد. پس آرزوهای پدر و مادرم چه؟ اصلا هیچ رشته ای به پرستیژ و درآمد آن نمی رسد. همیشه وقتی به مطب دکتر می رفت درآمد پزشک را از روی حق ویزیت ضربدر تعداد بیماران تخمین می زد. بالاخره زمان انتخاب رشته رسید با آن که چندان تمایلی نداشت اما رشته تجربی را انتخاب کرد. راستش را بخواهید این داستان بسیاری از ماست که تا چشم باز می کنیم به ما خانم یا آقای دکتر می گویند و به ناچار هم مجبور به انتخاب رشته تجربی می شویم. حال عده ای از ما یا از سر علاقه و یا اجبار در کنکور پذیرفته شده و رشته رویایی خود و والدینمان را دنبال می کنیم یا اینکه راه دیگری را در پیش می گیریم. این روزها زمان برگزاری کنکور سراسری است، کنکوری که برای ما بچه های دهه شصتی غول بزرگی بود که خواب و خوراک را برایمان مختل کرده بود و آنچه بیشتر آزارمان می داد زمزمه هایی بود که هر روز به گوشمان می رسید که تا چند سال دیگر کنکور از نظام آموزشی برچیده می شود اما همچنان غول کنکور نفس می کشد و ظاهرا به این زودی‌ها از پا درنمی‌آید اما حالا مدتی است که دانشجو شدن جز در برخی رشته‌های خاص و پولساز کار دشواری نیست و حتی بدون شرکت در کنکور هم می‌شود از پشت نیمکت‌های دبیرستان بر صندلی‌های دانشجویی تکیه زد.
این آسانی دانشجو شدن را البته نباید به‌حساب شکست کنکور گذاشت؛چه اینکه هیولایی که سال‌های گذشته زندگی نوجوانان و جوانان ایرانی را سخت کرده بود، حالا با شکل و قواره جدیدی در حال عرض اندام است؛رویای دکتر شدن.
دانش آموزان دبیرستانی اگرچه برای ادامه تحصیل شش انتخاب دارند (رشته های ریاضی، تجربی، انسانی، معارف اسلامی، فنی و حرفه ای، کاردانش) ولی بیشترشان دست روی دو رشته می گذارند؛ اول تجربی و اگر نشد ریاضی، بی آن که بدانند مدت هاست پزشکان و مهندسان بیکار ترجیح داده اند قید رشته دانشگاهی را بزنند و دنبال شغلی دیگر با آینده ای بهتر بروند. آمارهای رسمی که میزان گرایش دانش آموزان دبیرستانی شاخه نظری به رشته های تحصیلی را روایت می کند، قابل تامل است و به خوبی تورم دانش آموز در رشته تجربی را نشان می دهد که اگر کسی واقع بینانه به آن نگاه کند از آینده این تعداد نیروی انسانی که به احتمال زیاد تلاش هایشان به نتیجه دلخواه نمی رسد، نگران می شود.
اینکه می گوییم تلاش هایشان به ثمر نمی رسد از آنجاست که به زعم مسئولان در خوش بینانه ترین حالت از دو نفر متقاضی کنکور تجربی یک نفر پذیرفته می شود و براساس آنچه که مدیر کل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش گفته از ۸۶۰ هزار نفر دانش آموزکه در سال گذشته در کنکور شرکت کردند تعداد ۵۲۰ هزار نفر در گروه علوم تجربی بودند و از آنجایی که در رشته‌های پزشکی ۷ هزار نفر پذیرفته می‌شوند، ۹۸ درصد متقاضیان امکان ادامه تحصیل برایشان فراهم نیست که این موجب سرخوردگی دانش آموزان می‌شود. با این اوصاف سالانه قریب به۵۰۰ هزار نفر داوطلب درگروه آزمایشی تجربی در کنکور شرکت می‏ کنند، به طوری که تعداد داوطلبین دو گروه آزمایشی علوم انسانی و علوم ریاضی روی هم رفته کمتر از این میزان است.
بی شک دلایل متعددی در اقبال عمومی دانش‏ آموزان و والدین آنها به این رشته وجود دارد، ولی مهمترین آنها را وجود رشته‏ های علوم پزشکی در گروه آزمایشی علوم تجربی می‏ توان عنوان نمود به ویژه رشته‏ های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی طرفداران زیادی دارد. عامل گرایش دانش آموزان به این رشته ها نخست امکان اشتغال و نیز میزان درآمد بالا در این رشته ها است. البته در تمام دنیا درآمد رشته های پزشکی زیاد است ولی در ایران این فاصله درآمد، چشمگیرتر از اغلب کشورهاست.حتی درآمد پزشکان ایرانی چند برابر همتایان اروپایی و آمریکایی شان است در حالیکه درآمد یک مهندس در اروپا یا آمریکا چندین برابر همان مهندس در ایران است. آلمان، به عنوان ثروتمندترین کشور اروپایی با تولید ناخالص داخلی حدودا ۴۰۰۰ میلیار دلار یعنی تقریبا ۱۵ برابر ایران است؛ اما حقوق ماهانه یک پزشک، حدودا ۴۰۰۰ یورو است که تقریبا ۱۶ ملیون تومان می شود، که ۴۰ درصد مالیات هم باید بپردازد و از این نظر تقریبا زیر متوسط تحصیل کردگان جامعه و در حد متوسط همه شاغلین دریافتی دارد. در حالی که در ایران پزشکانی هستند که تقریبا ۷۰ میلیون تومان کارانه دریافت می کنند. این سیاست آلمان برای تقویت حضور استعدادها در بخش های واقعی و مولد اقتصادی (صنعت، موسسات تحقیق و توسعه و …) و دلایل دیگر اتخاذ شده است که نتیجه آن هم تولید ناخالص ۱۵ برابری نسبت به ایران است.
در آموزش و پرورش نیز گرایش به انتخاب رشته تجربی بسیار بیشتر از سایر رشته ها شده است. اگرچه در یکی دو سال اخیر با طرح هدایت تحصیلی سعی در هموار کردن این مسیر داشته اند اما برای موفقیت راه های بسیاری باید رفت. وجود این رشته های پرطرفدار، رقابت در عرصه کنکور را شدیدتر کرده و بستر فعالیت موسسات آموزشی آزاد جهت ماهی گیری از این آب گل آلود را فراهم تر کرده است. در این میان کم نیستند افراد یا موسساتی که با وعده بردن افراد به بهشت یعنی تضمین قبولی آنها در رشته های دلخواه شان با روش ها و برنامه های عجیب و غریب از جهل مردم درآمدهای هنگفتی کسب می کنند.
کیانا، ۱۸ ساله، یکی از هزاران داوطلبی است که در رشته تجربی تحصیل کرده است و او هم مانند بسیاری از داوطلبان دیگر به «دکتر شدن» می اندیشد. دختر باهوش و خوش زبانی است که از تابستان سال گذشته سخت مشغول درس خواندن برای کنکور است و فردا صبح قرار است نتیجه یک سال زحمتش را به ثمر برساند. او می گوید: هر کس که در رشته تجربی تحصیل می‌کند هدفش قبولی در سه رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی است و بسیاری از داوطلبان به جز این سه رشته به چیز دیگری نمی‌اندیشند. هر چند که بعضی از داوطلبان از روی ناچاری رشته‌های پیراپزشکی را هم انتخاب می‌کنند اما اولویت اصلی همیشه همین سه رشته است. بهایی هم که به رشته‌های مختلف پیراپزشکی داده می‌شود یکسان نیست، برای نمونه بینایی‌سنجی و فیزیوتراپی بعد از سه رشته اول بیشترین انتخاب داوطلبان هستند.
او ادامه می‌دهد: من از مهرماه در بسیاری از کلاس های کنکور موسسات شرکت کرده ام و به طور میانگین و مفید تا روزی ۱۰ ساعت هم درس می خواندم و ترجیحم این بود که برای درس خواندن فارغ از محیط خانه باشم و برای همین به کنابخانه می رفتم.
زهرا ۲۰ ساله در رشته علوم آزمایشگاهی تحصیل می کند. او می‌گوید: من به دلیل علاقه به رشته پزشکی یک سال پشت کنکور ماندم و سال دوم با وجود اینکه رتبه‌ام هزار و ۶۰۰ بود ولی در سه رشته اصلی قبول نشدم و اولویت بعدی من علوم آزمایشگاهی شد.
کنکور سراسری امسال به گفته مشاور عالی سازمان سنجش و آموزش کشور با تعداد ۹۲۹ هزار و ۷۹۱ داوطلب شامل ۵۸۰ هزار و ۳۰۱ داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی است که بیش از نیمی از داوطلبان کنکور را به خود اختصاص داده است.
حال آنکه اگر امروز رشته تجربی یک رشته تحصیلی متورم است و تراکم دانش آموز در آن زیاد، محصول کار امروز و دیروز نیست بلکه یک فرهنگ نادرست در طول سال های متوالی مسبب این وضع بوده است؛ همان فرهنگی که در چهره هر کودک، پزشک آینده را می بیند، بی آن که بداند این کودک استعداد و توان رسیدن به آن نقطه را دارد یا خیر.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme
Designed & Developed by: Sepanta Group Team.